Clicky


Actiebereidheid onder medewerkers PostNL stijgt

Actiebereidheid onder medewerkers PostNL stijgt
26-10-2022 16:48 | Arbeidsvoorwaarden | auteur Redactie

HALFWEG - De bereidheid om actie te voeren voor een nieuwe cao PostNL wordt met de dag groter. Dat merkt FNV Post en Pakketten in gesprekken met leden. Vandaag staat naast het postsorteercentrum in Halfweg een spookhuis. Daarmee wil de FNV medewerkers van PostNL aanspreken over de dreiging dat PostNL een spookbedrijf wordt.

Mariska Exalto: "Er is een groot personeelstekort, de ceo is onzichtbaar, door de werkdruk blijven zakken post staan. Als het zo doorgaat is PostNL straks een spookbedrijf dat alleen nog in het verleden bestond."

De leden die FNV spreken vertellen dat het water ze aan de lippen staat met de gestegen prijzen van energie en in de winkels. Ook vinden ze dat met de honderden miljoenen coronawinst de lonen flink omhoog kunnen.

"PostNL denkt wel aan de aandeelhouders, die krijgen 250 miljoen euro, maar voor een fatsoenlijk en leefbaar loon voor het personeel geven ze niet thuis", aldus Exalto.

Aanstaande zaterdag gaan de onderhandelingen weer verder voor een nieuwe cao PostNL. Daar vallen pakketbezorgers, post- en pakketsorteerders en kantoorpersoneel onder. Postbezorgers hebben een eigen cao. Naast het loon willen de leden van FNV dat het personeelstekort aangepakt wordt.

"Door het tekort aan personeel, moeten de medewerkers veel diensten overnemen. Dat verhoogt de werkdruk, waardoor mensen op hun tandvlees gaan lopen."

Door het personeelstekort en de hoge werkdruk, verwacht FNV een chaos bij de bezorging van pakketten tijdens Black Friday en de feestdagen. Exalto: "Wij waarschuwen de directie van PostNL daar al maanden voor, maar het lijkt aan dovemans oren gericht. Onze leden vragen zich ook af waar de directie mee bezig is. De ceo is totaal onzichtbaar en laat het cao-proces volledig langs zich heen gaan."

Tijdens de onderhandelingen onderbraken uitzendkrachten gisteren de besprekingen. Die protesteerden daarmee tegen de weigering van PostNL om deze uitzendkrachten in vaste dienst te nemen.

"PostNL zegt uitzendkrachten nodig te hebben voor het opvangen van drukke tijden en ziekteverzuim, maar in de praktijk werken mensen jarenlang normale diensten als uitzendkracht. Zij verdienen de waardering en zekerheid van een vast contract. PostNL weigert dat", aldus Exalto.

FNV gaat de onderhandelingen van gisteren bespreken met de achterban. Exalto: "Onze leden beginnen steeds onrustiger te worden en bereiden al acties voor. Ze maken zich veel zorgen over de korte termijn. Het water staat ze financieel aan de lippen. PostNL moet daar wat aan gaan doen, wil het acties voorkomen."

Onder de cao PostNL vallen 19.000 mensen. Dat zijn niet alle medewerkers van het postbedrijf. Er zijn ook nog 16.000 postbezorgers in dienst, maar die hebben een eigen cao.