Clicky

 
Transport Online - Terechte dwangsom voor Uber Eats vanwege reclamedrukwerk in Rotterdam

Terechte dwangsom voor Uber Eats vanwege reclamedrukwerk in Rotterdam

Terechte dwangsom voor Uber Eats vanwege reclamedrukwerk in Rotterdam
26-10-2022 11:30 | Binnenland | auteur Redactie | Esther van der Wal

DEN HAAG - [update 17:07 uur] Uber Eats mag in Rotterdam geen flyers meer verspreiden ‘aan de bewoner(s) van’ op adressen zonder Ja/Ja-sticker. Dat staat in een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State van vandaag, woensdag 26 oktober 2022.

Dwangsom

De gemeente legde een dwangsom op na meldingen van bewoners dat flyers van Uber Eats waren bezorgd op hun adressen. Rotterdam heeft sinds 1 november 2020 een nieuw systeem van brievenbusstickers om de verspreiding van ongewenst drukwerk te voorkomen.

Het is verboden om ongeadresseerd reclamedrukwerk te bezorgen op adressen waar niet uitdrukkelijk is aangegeven met een Ja/Ja-sticker dat iemand ongeadresseerd reclamedrukwerk wil ontvangen.

Adres

Uber Eats is het niet eens met de dwangsom die de gemeente haar heeft opgelegd en is hiertegen in beroep gekomen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State. Volgens het bedrijf zijn de flyers geen ongeadresseerd reclamedrukwerk, omdat er wel een adres op de flyers staat.

Uber Eats zegt dat zij daarmee voldaan heeft aan een van de drie voorwaarden in de gemeentelijke afvalstoffenverordening. De gemeente stelt zich op het standpunt dat het niet of/of, maar en/en is. Zonder naam én adres én woonplaats is het volgens de gemeente wél ongeadresseerd reclamedrukwerk.

Uitspraak

De Afdeling bestuursrechtspraak oordeelt in haar uitspraak van vandaag dat er wel degelijk sprake is van een overtreding. In de gemeentelijke afvalstoffenverordening staat duidelijk dat er én de naam én het adres (of postbus) én de woonplaats van de ontvanger op geadresseerd drukwerk moet staan. Uber Eats mag dus in Rotterdam geen flyers ‘aan de bewoner(s) van’ meer verspreiden op adressen zonder Ja/Ja-sticker.

Uber zegt in een reactie dat de uitsrpaak duidelijkheid biedt: "De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft duidelijkheid verschaft aan ons en andere adverteerders met betrekking tot de interpretatie van de Afvalstoffenverordening van de gemeente Rotterdam. Uber Eats respecteert de uitspraak en zal haar werkwijze hierop aanpassen."

Foto's

  • J.Roeland
    KLG EUROPE
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden