Clicky


Streep door uitreiking NS Publieksprijs na gesjoemel met stemmen

Streep door uitreiking NS Publieksprijs na gesjoemel met stemmen
26-10-2022 11:07 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - [update 13:25 uur] De NS Publieksprijs wordt dit jaar niet uitgereikt. Bij het stemmen is "op grote schaal gemanipuleerd" en daardoor is het "onmogelijk geworden een eerlijk verloop van de stemming veilig te stellen", heeft de Stichting Collectieve Propaganda van het Nederlandse Boek (CPNB) bekendgemaakt.

Afgelopen weekeinde lag de stemming enkele uren stil omdat er klachten waren binnengekomen van Kamerleden die beweerden dat hun mailadres was gebruikt. Ze zouden hebben gestemd op Het Coronabedrog, het boek van Thierry Baudet. De CPNB bevestigde dat er "onrechtmatigheden" waren aangetroffen en bouwde een extra verificatiestap in. Dat heeft echter onvoldoende geholpen om tot een eerlijke stemming te komen.

"Vanzelfsprekend is de CPNB niet lichtvaardig tot dit besluit gekomen. De NS Publieksprijs sluit nu eenmaal naadloos aan op de doelstelling van de Stichting: het onder de aandacht brengen van Nederlandse boeken en het stimuleren van lezen. Het is droevig dat door de geconstateerde manipulatie deze doelstelling nu tekort wordt gedaan", staat in een verklaring.

Ook hoofdsponsor NS is "teleurgesteld over deze afloop". "Deelnemers zijn gebaat bij eerlijke verkiezingen en dus ook bij een terechte winnaar. Nu de CPNB dat dit jaar niet kan garanderen, vinden wij het terecht dat de verkiezingen vroegtijdig worden beëindigd."

Zoals elk jaar waren er zes boeken genomineerd voor de NS Publieksprijs. Dat waren dit jaar Amalia van Claudia de Breij, De heks van Limbricht van Susan Smit, De Nachtdienst van Esther Verhoef, Dwaalspoor van Suzanne Vermeer, Fortuna's kinderen van Annejet van der Zijl en Master Your Mindset van Michael Pilarczyk. Stemmers kunnen ook ieder jaar een vrije keuze invoeren.

Claudia de Breij vindt dat mensen die niet om kunnen gaan met vrije, eerlijke verkiezingen daar misschien maar niet meer aan mee mogen doen. Dat laat de schrijfster in een korte reactie weten op het nieuws dat de prijs, waarvoor ze was genomineerd, niet meer wordt uitgereikt. "Laat je niet van de wijs brengen", zegt De Breij. "Dit gaat over veel meer dan een wedstrijd: dit gaat om democratie."

Het prijzengeld dat aan de NS Publieksprijs is verbonden, 7500 euro, wordt onder de zes genomineerde auteurs verdeeld. Ook ontvangen ze alle zes een jaarkaart van de NS.