Clicky


Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel Jinek

Klimaatactivist lijmt zich vast aan talkshowtafel Jinek [+video]
25-10-2022 23:48 | Binnenland | auteur ANP

AMSTERDAM - Een betoger van klimaatactiegroep Extinction Rebellion, Jelle de Graaf, heeft zich dinsdagavond vastgelijmd aan de tafel van RTL-talkshow Jinek. Hij was aanwezig om het te hebben over de recente acties van klimaatactivisten waarbij etenswaren op kunst werden gegooid. Tijdens het gesprek sprong De Graaf opeens op tafel en lijmde hij zichzelf vast.

"Ik zit hier vast in een liveprogramma en ik ga het hier hebben over het klimaat en de ecologische crisis", begon de klimaatactivist zijn verhaal nadat hij plaatsnam op de tafel. "Jullie hebben een plicht om eerlijk te berichten over de klimaat- en ecologische crisis. Een plicht die jullie niet nakomen. Het leven van ons allemaal staat op het spel."

Presentator Beau van Erven Dorens, die de talkshow tijdelijk van Eva Jinek overneemt omdat ze corona heeft, bleef met de activist in gesprek terwijl hij op tafel zat. Hij noemde de actie niet "heel sympathiek en beschaafd". Andere tafelgasten kwamen namelijk niet aan het woord, zei Van Erven Dorens.

Na het reclameblok was de talkshowgast van de tafel af. "Het gaat goed met hem, hij is achter de schermen en hij is zich nu vast aan mijn kleedkamer aan het vastlijmen", aldus de presentator.

De Graaf was samen met museumdirecteur Emilie Gordenker uitgenodigd om te praten over de recente acties van klimaatactivisten. Zo bekladden activisten van Just Stop Oil maandag in Madame Tussauds in Londen het wassen beeld van koning Charles met taart om aandacht te vragen voor het klimaat. Onlangs werden schilderijen van Vincent van Gogh en Claude Monet met een blik tomatensoep en aardappelpuree besmeurd. Ook hebben activisten zich meerdere keren vastgelijmd aan kunstwerken.