Clicky

 
Transport Online - Amerikaanse beperkingen Chinese chipsector raken ASMI hard

Amerikaanse beperkingen Chinese chipsector raken ASMI hard

Amerikaanse beperkingen Chinese chipsector raken ASMI hard
25-10-2022 20:21 | Financieel | auteur ANP

ALMERE - De Nederlandse chiptoeleverancier ASM International (ASMI) verwacht veel last te krijgen van de hevigere beperkingen die de Verenigde Staten hebben opgelegd aan de chipexport naar China. Het Aziatische land is een steeds belangrijkere markt voor het bedrijf, dat systemen levert voor de bewerking van de dunne schijfjes waarvan halfgeleiders worden gemaakt.

"Op basis van een conservatieve schatting verwachten we dat de nieuwe exportbeperkingen meer dan 40 procent van onze verkopen in China zullen raken", schrijft het AEX-bedrijf bij zijn kwartaalcijfers. ASMI behaalt zo'n 16 procent van zijn totale omzet in China.

De VS verboden eerder deze maand Chinese bedrijven geavanceerde apparatuur te kopen voor het maken van chips of Amerikaanse burgers zonder vergunning in dienst te nemen. Washington wil voorkomen dat China een grotere economische en militaire bedreiging gaat vormen. Om diezelfde reden kunnen bepaalde soorten halfgeleiders die waar ook ter wereld met behulp van Amerikaanse technologie worden gemaakt niet aan China worden verkocht.

Lockdownjaren

De chipsector gaat naar verwachting ook om andere redenen een moeilijke periode tegemoet. Na lockdownjaren waarin de vraag naar consumentenelektronica zoals smartphones en laptops hard steeg, raakt die markt nu in het slop. Door de hoge inflatie houden mensen minder geld over voor deze aankopen.

Topman Benjamin Loh verwacht dat chipbedrijven volgend jaar minder investeren in apparatuur voor de productie van wafers, zoals de schijfjes voor chips heten. Naast de dalende smartphone en PC-verkopen komt dat ook door de algehele recessie die alom wordt verwacht.

Omzet groeide hard

Bij ASMI groeide de omzet in het derde kwartaal nog hard. Vergeleken met dezelfde periode vorig jaar stegen de opbrengsten 41 procent tot 609,8 miljoen euro. Maar de waarde van alle nog niet vervulde opdrachten steeg met slechts 8 procent, terwijl de ordergroei in het tweede kwartaal nog 83 procent was. Dat komt deels doordat veel Chinese orders uit voorzorg zijn geschrapt.

De operationele winst steeg met meer dan een derde tot 122 miljoen euro. Netto leed ASMI een verlies van 150,5 miljoen euro door een fikse afschrijving op een belang in branchegenoot ASMPT.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden