Clicky


Treinen beschadigd na te zijn bekogeld met stenen in Amsterdam

Treinen beschadigd na te zijn bekogeld met stenen in Amsterdam
25-10-2022 16:13 | Algemeen | auteur ANP

AMSTERDAM - Bij station Lelylaan in Amsterdam hebben vandalen dinsdag stenen gegooid richting het spoor. Meerdere treinen zijn daardoor beschadigd geraakt. De NS heeft inmiddels aangifte gedaan. ProRail gaat extra surveilleren in de hoop de daders op te sporen, meldt de spoorbeheerder dinsdag.

Ook afgelopen maandag was het raak. Toen werden er tussen de stations Sloterdijk en Lelylaan meerdere rijdende treinen met bakstenen bekogeld. ProRail en NS zeggen zich grote zorgen te maken.

"Levensgevaarlijk, beangstigend voor de machinist en daarnaast brengt het ook de treindienst in de war", zegt directeur van ProRail John Voppen. "De veiligheid op het spoor komt hier echt in het geding."

Volgens de NS hebben de incidenten grote gevolgen, niet alleen voor de veiligheid van de reizigers en het personeel, maar ook voor de dienstregeling. Reizigers zijn langer onderweg omdat de beschadigde treinen vanwege reparatie niet gebruikt kunnen worden.

Naast het extra surveilleren heeft ProRail ook camerabeelden veiliggesteld en de politie gealarmeerd over de incidenten. Volgens de NS wordt de schade op de daders verhaald, als die worden aangehouden. Het spoorbedrijf meldt dat er in totaal acht treinen van het spoor zijn gehaald voor reparatie.