Clicky


Meerdere doden bij Israëlische aanval op Westelijke Jordaanoever

Meerdere doden bij Israëlische aanval op Westelijke Jordaanoever
25-10-2022 10:34 | Buitenland | auteur ANP/AFP/RTR

NABLUS - Bij een vuurgevecht met Israëlische troepen op de bezette Westelijke Jordaanoever zijn in de nacht van maandag op dinsdag ten minste zes Palestijnen gedood en zo'n twintig anderen gewond geraakt, aldus het Palestijnse ministerie van Volksgezondheid. Sommige gewonden zijn in levensgevaar. Israël meldt een terroristische organisatie aangevallen te hebben.

De Israëlische krijgsmacht zegt in een gezamenlijke verklaring met de politie en de inlichtingendiensten dat er in Nablus een grootschalige actie is geweest tegen de organisatie Areen al-Oussoud, ofwel Hol van de Leeuw. Hun hoofdkwartier en een wapenwerkplaats werden binnengevallen. De Israëlische autoriteiten zeggen dat gewapende lieden werden neergeschoten. Volgens de Israëlische premier Yaïr Lapid is ook de leider van de organisatie, Wadih al-Houh, is omgekomen.

Een van de omgekomen slachtoffers was ongewapend, zeggen Palestijnse gezondheids- en veiligheidsfunctionarissen. Volgens laatstgenoemden zijn ook verschillende Palestijnse schutters gewond geraakt. Het geweld brak uit nadat Israëlische troepen de stad Nablus binnenkwamen en werden opgemerkt door Palestijnse agenten en militanten, aldus een woordvoerder van de Palestijnse Fatah-beweging.

Spanning

In Nablus is het gespannen sinds Israël in maart hardhandig is gaan optreden op de Westelijke Jordaanoever als reactie op een reeks aanvallen door Palestijnen in Israël.

Een woordvoerder van de Palestijnse president Mahmoud Abbas zegt dat de Palestijnen contact hebben opgenomen met de Verenigde Staten om hulp te vragen bij het beëindigen van de Israëlische campagne. "Dit alles zal gevaarlijke en destructieve gevolgen hebben", zei hij op Palestina TV.