Clicky


Honderd kilometer kabel nodig voor herstel spoorlijn Lelystad-Dronten

Honderd kilometer kabel nodig voor herstel spoorlijn Lelystad-Dronten
25-10-2022 09:07 | Storingen | auteur ANP

DEN HAAG - ProRail laat dinsdag weten dat de eerste schade aan de bovenleidingen tussen Lelystad en Dronten is hersteld, na een stroomstoring begin september. In totaal ligt er op het traject van 7 kilometer tussen de 80 en 100 kilometer kabel, die allemaal vervangen moet worden. De spoorbeheerder verwacht daarmee nog altijd tot halverwege december bezig te zijn.

De meeste tijd kost het vervangen van de relais, een soort schakelaars die ervoor zorgen dat de seinen, wissels en overwegen voorzien worden van stroom. In totaal moeten er zo'n 300 relais worden gecontroleerd en mogelijk vervangen. Verder moeten ook meerdere draagarmen voor de bovenleiding worden vervangen en de spoorstaven over een stuk van 12 meter vernieuwd.

De stroomstoring ontstond op 2 september door kortsluiting en brand in een hoogspanningsstation. Een hoogspanningskabel kwam op een bovenleiding van het spoor bij Swifterbant terecht. Sindsdien rijden er geen treinen meer tussen Lelystad en Dronten. Als alternatief voor de trein rijden er bussen tussen Lelystad Centrum en Dronten.