Clicky

 Bergkamp vindt actie FVD 'ongepast en ongehoord'

Bergkamp vindt actie FVD 'ongepast en ongehoord'
24-10-2022 14:11 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

DEN HAAG - Het is "ongepast en ongehoord" dat Forum voor Democratie-Kamerlid Gideon van Meijeren met een draaiende camera SBS6-journaliste Merel Ek in haar werkkamer overviel en haar als "riooljournalist" bestempelde. Dat laat Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp weten via haar woordvoerder.

Alom was er walging door de actie, die door velen als intimiderend werd ervaren. Van Meijeren zocht Ek op om haar te "ontmaskeren", na een eerder gesprek dat zij hadden. Daarin zou Ek volgens hem op verkeerde wijze hebben uitgelegd welke betekenissen het woord 'liquideren' heeft.

Ek ging aanvankelijk het gesprek niet aan toen zij de draaiende camera zag. Later sprak ze wel met Van Meijeren, nadat hij haar had gerustgesteld dat de camera weg was. Dat was niet waar: de camera liep nog en nam het gesprek op. Ek gaf toe dat de uitleg van de term niet uit de Van Dale kwam, zoals ze eerder zei, maar bleef achter het punt staan dat het woord meerdere betekenissen heeft.

Kamervoorzitter Bergkamp onderzoekt nu of "regels aangescherpt moeten en kunnen worden", onder meer voor het maken van heimelijke opnames. Voor journalisten geldt dat zij niet met draaiende camera een werkkamer van een Kamerlid mogen binnenlopen en het kenbaar moeten maken als zij opnames maken.

Aan het begin van de video, die Van Meijeren op sociale media plaatste, waarschuwde hij andere media dat hij vaker dergelijke video's zou maken. "Ik hoop vooral dat er een preventieve werking van uitgaat."

Premier Mark Rutte noemde deze vorm van intimidatie "een nieuw dieptepunt". Ook andere kabinetsleden spraken zich uit. Minister Sigrid Kaag (Financiën) schreef op Twitter dat dergelijke intimidatie de samenleving ondermijnt. "Iedere keer als je denkt ‘de bodem is in zicht’, dan blijkt het erger en gevaarlijker te kunnen." Ook minister Hugo de Jonge (Volkshuisvesting) en staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) spraken zich uit.

De Nederlandse Vereniging voor Journalistiek (NVJ) onderzoekt of het juridische stappen kan nemen tegen Van Meijeren. De vereniging noemt de actie "in alle opzichten alarmerend en kwalijk".

De discussie over verschillende betekenissen van woorden ontstond nadat FVD-leider Thierry Baudet zei het woord 'reptiel' figuurlijk gebruikt te hebben, toen hij zei dat de elite bestaat uit reptielen. Presentator Johan Derksen gebruikte eerder het woord 'liquideren' in de richting van Baudet. Hierover zei hij later dat hij zich had versproken. Derksen heeft het woord vaker gebruikt om 'wegsturen' mee te bedoelen.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,078
Diesel1,898

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Logistieke Marktplaats
meer logistieke marktplaats