Clicky

 
Transport Online - Touringcarchauffeurs staken woensdag in Ede

Touringcarchauffeurs staken woensdag in Ede

Touringcarchauffeurs staken woensdag in Ede
24-10-2022 13:54 | Stakingen | auteur Redactie | Esther van der Wal

UTRECHT - [update 14:55 uur] Stakende touringcarchauffeurs komen woensdagochtend bijeen in Ede, meldt vakbond FNV. De locatie naast het treinstation Ede-Wageningen is gekozen vanwege de stremming op het spoor tussen Utrecht en Ede. Chauffeurs die nodig zijn om het vervangende vervoer te regelen, komen uit de touringcarsector, maar kunnen zich door deze locatie makkelijker aansluiten bij de landelijke bijeenkomst.

Toch verwacht FNV-bestuurder Lutz Kressin niet dat het vervangende busvervoer erg wordt ontregeld. "Ik denk dat de meeste chauffeurs gewoon hun dienst doen. Staken is voor veel mensen net een stap verder. Als er honderd mensen komen spring ik een gat in de lucht."

Volgens Kressin is het de eerste keer dat touringcarchauffeurs staken en is de actiebereidheid wat lager dan in bijvoorbeeld het openbaar vervoer. In de sector werken volgens hem zo’n 2500 mensen, die ook worden worden ingezet voor schoolreisjes en vakantiereizen.

Spoorbedrijf NS verwacht op basis van berichten uit de sector dat de impact van de staking voor het vervangende busvervoer niet heel groot zal zijn. "Maar je weet pas de dag zelf wat de stakingsbereidheid is. Ons advies aan reizigers is dus om voor vertrek de reisplanner te checken, want de reis kan anders lopen dan men gewend is", aldus een woordvoerster.

Op vijf treintrajecten rijden woensdag vervangende bussen. Volgens NS hebben de busbedrijven waarmee wordt samengewerkt meer buitenlandse chauffeurs geregeld om zoveel mogelijk ritten te laten doorgaan.

Vorige maand werd al bekend dat werknemers in de sector gaan staken en ook de datum stond al vast. Chauffeurs zijn ontevreden over een loonbod van de werkgevers. Niet alleen vinden ze het geboden loon te laag, ook duurt het afschaffen van een regeling waarbij de werknemers zes uur werken en maar vijf uur betaald krijgen hen te lang.

De werkgevers hadden op een eerder ultimatum van de vakbond gereageerd met een bod van 7 procent meer loon in 2023 en 4 procent in 2024. Daarnaast zou al het personeel eenmalig 500 euro ontvangen als compensatie voor de huidige inflatie. Vooral dat laatste "schoot in het verkeerde keelgat", aldus FNV eerder.

Foto's

  • Sjollema
    Sjollema
  • KLM Touringcar
    KLM Touringcar
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,932
Diesel1,902

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden