Clicky


Noord- en Zuid-Korea vuren beide waarschuwingsschoten af

Noord- en Zuid-Korea vuren beide waarschuwingsschoten af
24-10-2022 10:55 | Buitenland | auteur ANP/AFP

SEOUL - Het Zuid-Koreaanse leger heeft maandagochtend waarschuwingsschoten afgevuurd, omdat het van mening was dat een Noord-Koreaans schip de betwiste zeegrens tussen de territoriale wateren van de twee Aziatische landen was overgestoken. Niet veel later vuurde Noord-Korea ook waarschuwingsschoten af op een Zuid-Koreaanse boot, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap.

Een Noord-Koreaans koopvaardijschip zou om 03.42 uur (lokale tijd) de zeegrens hebben gepasseerd, niet ver van het eiland Baengnyeong. De boot zette weer koers naar het noorden nadat de Zuid-Koreaanse marine de schoten had gelost, meldt Yonhap. Hetzelfde persbureau bericht, op basis van informatie van het leger van Noord-Korea, dat enkele minuten later een Zuid-Koreaans schip eveneens de zeegrens zou hebben overgestoken. Daarop zou het leger van Noord-Korea tien waarschuwingsschoten hebben afgevuurd.

De zeegrens wordt beschouwd als een gevaarlijk punt binnen de al vele decennia bestaande spanningen tussen Noord- en Zuid-Korea. Die vijandelijkheden zijn de laatste tijd weer extra toegenomen. Noord-Korea schoot dinsdag en woensdag bijvoorbeeld ook al enkele honderden artilleriegranaten in zee. De dictatuur zei daarmee te reageren op "provocaties" van het democratische Zuid-Korea, dat op dat moment bezig was met legeroefeningen.

Noord- en Zuid-Korea zijn feitelijk nog met elkaar in oorlog. Dat komt doordat de Koreaanse Oorlog in 1953 eindigde met slechts een wapenstilstand, en dus niet met een vredesakkoord.