Clicky


Boris Johnson trekt zich terug uit race om Brits premierschap

Boris Johnson trekt zich terug uit race om Brits premierschap
23-10-2022 23:22 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

LONDEN - De Britse oud-premier Boris Johnson is geen kandidaat om de onlangs teruggetreden conservatieve leider Liz Truss op te volgen. Nu Johnson zich heeft teruggetrokken is op dit moment Rishi Sunak de enige officiële kandidaat voor het leiderschap van de Conservatieve Partij en daarmee ook het Britse premierschap. Eerder al meldde Penny Mordaunt zich als kandidaat, maar zij heeft nog niet de benodigde honderd steunbetuigingen van conservatieve parlementsleden verzameld.

Johnson lichtte zijn beslissing in een verklaring als volgt toe: "Er is een zeer goede kans dat ik succesvol zou zijn in een verkiezing onder leden van de Conservatieve Partij en dat ik inderdaad vrijdag terug in Downing Street zou kunnen zijn. Maar in de loop van de afgelopen dagen ben ik helaas tot de conclusie gekomen dat dit gewoon niet de juiste keuze zou zijn. Je kunt alleen effectief regeren als je een verenigde partij in het parlement hebt." Ook verklaarde Johnson dat hij "in een goede positie" is om een overwinning te behalen bij de algemene verkiezingen van 2024.

Mocht maandagmiddag slechts een kandidaat de benodigde honderd steunbetuigingen hebben, dan wordt die kandidaat automatisch de nieuwe partijleider en daarmee ook premier van Groot-Brittannië. Liz Truss trad donderdag af als premier. De opvolgster van de door schandalen geplaagde Boris Johnson was toen pas 44 dagen regeringsleider.