Clicky

 In belronde waarschuwt Rusland voor escalatie in Oekraïne

In belronde waarschuwt Rusland voor escalatie in Oekraïne
23-10-2022 19:44 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

MOSKOU/WASHINGTON - In een belronde met Westerse collega's heeft de Russische defensieminister Sergej Sjojgoe de bewindslieden verweten de situatie in Oekraïne alleen maar erger te maken door hun steun aan Kiev. De Britten verwierpen de claim en waarschuwden Moskou de aantijging niet als voorwendsel te gebruiken voor verdere escalatie. De contacten tussen de defensieminister kwamen een dag voordat het acht maanden geleden is dat de Russen Oekraïne binnenvielen.

Sjojgoe sprak voor de tweede keer in drie dagen met zijn Amerikaanse ambtgenoot Lloyd Austin. Daarvoor hadden zij elkaar, voor zover bekend, vijf maanden niet gesproken. Austin had na het hervatte contact benadrukt dat het belangrijk is "communicatielijnen" te handhaven tijdens de aanhoudende oorlog tegen Oekraïne.

Sjojgoe voerde ook een telefoontje met zijn Franse collega. "Ze bespraken de situatie in Oekraïne, die snel verslechtert. Het neigt naar verdere ongecontroleerde escalatie", lieten de Russen weten na dat overleg. Sjojgoe belde ook nog met Turkije. In meerdere gesprekken uitte hij de zorg dat Oekraïne een zogenoemde vuile (radioactieve) bom zou kunnen inzetten, echter zonder daarvoor enig bewijs aan te dragen.

In een reactie noemde Kiev de beschuldigingen absurd en gevaarlijk. Volgens Oekraïne beschuldigt Moskou vaak anderen van iets wat ze zelf van plan zijn.

Hoewel de belronde klaarblijkelijk niets opleverde, tonen de telefoontjes wel aan dat Rusland en leden van de door Washington geleide NAVO-alliantie actief communicatiekanalen onderhouden in een tijd van toenemende internationale bezorgdheid over een mogelijke nucleaire escalatie.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,113
Diesel1,930

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions