Clicky

 
Transport Online - Parlementariër: Johnson vliegt naar huis en wil premier worden

Parlementariër: Johnson vliegt naar huis en wil premier worden

Parlementariër: Johnson vliegt naar huis en wil premier worden
21-10-2022 20:33 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - [update 22:05 uur] De Britse oud-premier Boris Johnson is volgens een partijgenoot van plan zijn vakantie in de Caraïben af te breken om mee te doen aan de leiderschapsverkiezingen van zijn partij. De parlementariër James Duddridge heeft aan Britse media laten weten dat Johnson terug naar Londen vliegt, omdat hij weer premier van het Verenigd Koninkrijk wil worden.

Johnson zou via WhatsApp hebben gezegd dat hij er zin in heeft. "We gaan het doen, Dudders!" zou de oud-premier zijn bondgenoot hebben geappt. Johnson heeft officieel nog niet laten horen of hij zich verkiesbaar stelt of niet. Hij is pas anderhalve maand geleden afgetreden als premier, toen hij werd opgevolgd door Liz Truss. Johnson moest aftreden na een reeks schandalen en het massale opstappen van mensen uit zijn regering.

Tot nog toe heeft alleen Penny Mordaunt zich kandidaat gesteld. Volgens de BBC hebben 21 Conservatieve parlementsleden zich achter haar geschaard en 43 achter Johnson. Rishi Sunak gaat aan de leiding met de steun van 83 parlementariërs. Sunak heeft ook nog niet gezegd of hij premier van het Verenigd Koninkrijk wil worden.

Meningen verdeeld

Johnson heeft een aantal invloedrijke ministers achter zich, zoals Ben Wallace en Jacob Rees-Mogg, maar niet alle Conservatieven zien een terugkeer van de voormalige premier zitten. Jo Gideon is bang voor "een tweede partygate", verwijzend naar het schandaal rond de feestjes in Downing Street 10 tijdens de coronalockdowns. Jesse Norman denkt zelfs dat een keuze voor Johnson "een absoluut catastrofale beslissing" zou zijn. Volgens oud-partijleider William Hague zou de comeback zelfs kunnen leiden tot een "dodelijke spiraal" voor de partij.

Johnson, Sunak en eventuele anderen hebben nog tot maandagmiddag om zich kandidaat te stellen. Uiterlijk vrijdag moet een nieuwe partijleider van de Conservatieve Partij gekozen zijn, die dan automatisch premier van het land wordt. Om mee te mogen doen aan de leiderschapsverkiezing hebben kandidaten de steun nodig van minstens honderd Conservatieven uit het parlement.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden