Clicky


President vraagt Meloni als eerste vrouwelijke premier Italië

President vraagt Meloni als eerste vrouwelijke premier Italië
21-10-2022 19:26 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP

ROME - De Italiaanse president Sergio Mattarella heeft de 45-jarige Giorgia Meloni gevraagd een regering te vormen. Ze wordt zo de eerste vrouwelijke premier van het land en komt aan het hoofd van de meest rechtse regering sinds de Tweede Wereldoorlog. Het is de bedoeling dat ze zaterdag de opvolger wordt van Mario Draghi. Na haar beëdiging en die van het kabinet om 10.00 uur in de ochtend volgt komende week in beide kamers van het parlement nog een vertrouwensstemming.

De conservatieve en nationalistische Meloni behaalde in september een grote verkiezingsoverwinning met haar voorheen kleine partij Fratelli d'Italia. Die kreeg met 26 procent ook veel meer stemmen dan Meloni's twee bondgenoten in de nieuwe rechtse alliantie: Matteo Salvini (Lega) en Silvio Berlusconi (Forza Italia). Fratelli is feitelijk voor het grootste deel afgesplitst van de partij van Berlusconi in 2012. Het was tot afgelopen maand een kleine partij zonder bestuurservaring van betekenis. Salvini wordt minister van Infrastructuur.

Meloni gaat de op twee na grootste economie van de eurozone leiden, die echter kampt met een gigantische schuld. Daarbij komt nog een energiecrisis, stijgende rentes en een vertraagde economische groei. De nieuwe premier koos de als gematigd en pro-Europees geldende Giancarlo Giorgetti als minister van Economische Zaken. Hij was onder Draghi al bewindsman voor economische ontwikkeling. Antonio Tajani wordt de nieuwe buitenlandminister. Hij was onder meer Europees Commissaris in Brussel en voorzitter van het Europees Parlement.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

De rijverboden voor deze week: maandag 5 juni t/m zondag 11 juni

Alle Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,965
Diesel1,651

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions