Clicky

 
Transport Online - Meer dan een ton per jaar voor ex-premier Truss, vakbonden boos

Meer dan een ton per jaar voor ex-premier Truss, vakbonden boos

Meer dan een ton per jaar voor ex-premier Truss, vakbonden boos
21-10-2022 10:24 | Buitenland | auteur ANP

LONDEN - In het Verenigd Koninkrijk is onvrede ontstaan over een uitkering waar Liz Truss na haar premierschap een beroep op kan doen. Ze heeft jaarlijks recht op 115.000 pond (131.000 euro) aan financiële ondersteuning voor oud-premiers. Vakbonden en politieke tegenstanders reageren boos.

De regeling ligt onder vuur nu veel Britten het financieel moeilijk hebben door de hoge inflatie. De topman van ambtenarenvakbond PCS spreekt in de krant The Guardian schande over de jaarlijkse uitkering. "Een op de vijf ambtenaren moet naar de voedselbank en 35 procent heeft maaltijden overgeslagen omdat ze geen eten hebben. Het is grotesk dat Liz Truss feitelijk een bonus krijgt."

Ook vakbond UCU voor onderwijspersoneel wil dat Truss afstand doet van de uitkering. Een bestuurder van de bond zegt dat miljoenen mensen die in de publieke sector werken het momenteel zwaar hebben. "Door de lage lonen moeten vele duizenden mensen maaltijden overslaan en hun energiegebruik beperken."

Uitkering

De omstreden uitkering heet Public Duty Costs Allowance (PDCA) en bestaat al tientallen jaren. De achterliggende gedachte is dat voormalige premiers nog steeds een belangrijke rol hebben in het openbaar leven en daarom ook kosten maken, zoals het betalen van salarissen van medewerkers. Daar betaalt de staat aan mee via de PDCA.

Het ergert critici dat Truss maar een paar weken aan de macht is geweest, maar wel de rest van haar leven gebruik kan maken van de regeling. "Het zou niet toegestaan moeten worden dat ze levenslang toegang krijgt tot dezelfde 115.000 pond als recente voorgangers, die meer dan twee jaar aan de macht waren", reageert een woordvoerster van de oppositiepartij Liberal Democrats in Britse media.

Truss kondigde deze week haar vertrek aan nadat ze zwaar onder vuur was komen te liggen vanwege haar zwalkende economische beleid. Nieuwszender Sky News bericht dat de Conservatieve Partij van Truss in de peilingen volledig is gekelderd. Slechts 14 procent van de kiezers zou nog op de conservatieven willen stemmen. Volgens een door Sky News geraadpleegde expert is dat een historisch dieptepunt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions