Clicky


 


Chauffeurs leerlingen- en Wmo-vervoer lopen mars door Ede als laatste poging acties te voorkomen

Chauffeurs leerlingen- en Wmo-vervoer lopen mars door Ede als laatste poging acties te voorkomen
21-10-2022 10:00 | Binnenland | auteur Redactie

UTRECHT - Zo’n 75 Leden van FNV Zorgvervoer en Taxi en CNV Vakmensen houden vrijdag 21 oktober een mars door Ede. Ze vragen daarmee aandacht voor de stukgelopen cao-onderhandelingen met werkgeversorganisatie KNV.

Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en Taxi: "We willen de mars afsluiten door een petitie, met ruim 2.500 handtekeningen, te overhandigen aan onder meer de voorzitter van de werkgeversvereniging. Maar die heeft al laten weten de petitie niet in ontvangst te nemen. Onvoorstelbaar dat je werknemers zo negeert. Ik mag toch hopen dat er iemand naar buiten komt om hen te woord te staan."

Laatste poging

De mars en het aanbieden van de petitie zijn een laatste poging om de KNV te bewegen het ondermaatse eindbod voor een nieuwe cao in te trekken en acties in het leerlingen- en Wmo-vervoer te voorkomen.

17 van de 18 punten onbespreekbaar

Na maanden van onderhandelingen en maar liefst negen onderhandelingsronden kwam de werkgeversorganisatie met een dermate dramatisch eindbod dat vakbonden het niet eens aan hun leden willen voorleggen. Gorter: "Van de achttien punten die we namens onze leden op tafel hebben gelegd, veegt KNV er zeventien van tafel en dan komen ze ook nog met een loonsverhoging van slechts 6 procent. Dat is gewoon een belediging naar werknemers. Het leidt tot een fors koopkrachtverlies en bovendien gaan de werkgevers gewoon door met zaken als het onterecht inhouden van loon voor pauzes die chauffeurs niet eens kunnen nemen."

Overleg leden

De vakbonden zijn sinds vorige week in overleg met hun leden over vervolgstappen. Gorter: "Acties of staken doe je niet zomaar, dat is echt een uiterste middel, vandaar dat we met deze mars en petitie nog een poging doen om dat te voorkomen. Maar dan zal de werkgeversorganisatie wel met een opening moeten komen om weer om tafel te gaan zitten."

12,5 procent loon erbij

De bonden eisen een cao met een looptijd van een jaar met een loonsverhoging van 12,5 procent per 1 januari 2023, terwijl de werkgever niet verder gaat dan een tweejarige looptijd met 8 procent loonsverhoging per 1 januari 2023 en 4 procent per 1 januari 2024. In de onderhandelingen over doorbetaling bij ziekte komen de partijen ook niet dichter bij elkaar. De werkgever houdt vast aan maximaal 80 procent doorbetaling van het loon voor de eerste twee weken. De vakbonden willen 100 procent doorbetaling vanaf de eerste dag.

22.000 mensen

In de sector werken 22.000 mensen, voornamelijk met een parttime contract van gemiddeld 20 uur per week. De huidige cao loopt af op 31 december 2022.

Foto's

  • Rozseboom Ede
    Roseboom Ede
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,267
Diesel2,090

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Logistieke Marktplaats

Geen advertenties gevonden

meer logistieke marktplaats