Clicky


 


Nederlandse Arbeidsinspectie waarschuwt voor veiligheid duikflessen

Nederlandse Arbeidsinspectie waarschuwt voor veiligheid duikflessen
20-10-2022 17:21 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - De Nederlandse Arbeidsinspectie waarschuwt de duikbranche om te controleren of hun duikflessen en de gemonteerde kranen compatible zijn. Als dat niet zo is bestaat namelijk het risico dat de kraan bij hoge druk met geweld uit de duikfles loskomt.

In de duikbranche wordt gebruikgemaakt van diverse schroefdraden, zowel voor de duikflessen als voorkranen. Als de duikfles en kraan op elkaar zijn afgestemd is er geen gevaar dat de kraan onverwacht loskomt van de fles.

Op zondag 16 oktober 2022 heeft zich een ongeval voorgedaan waarbij een duikinstructeur om het leven is gekomen.

Tijdens een introductieduik is, naar nu bekend is, de kraan losgekomen van de duikfles en heeft deze de duikinstructeur dodelijk getroffen; er was een duikfles gebruikt met binnenschroefdraad G3/4, die voorzien was van een kraan met buitenschroefdraad M25x2.

Ondanks diverse (internationale) publicaties over het voorkomen van dergelijke incidenten, blijven deze situaties helaas voorkomen. Ook bij eerdere incidenten was de hoofdoorzaak eigenlijk altijd dat de duikfles en de gemonteerde kraan niet verenigbaar waren. De schroefdraad van de kraan is in zo'n geval iets kleiner dan dat van de schroefdraad in de duikfles. Gevolg: een vergroot risico dat de kraan bij hoge druk met geweld uit de duikfles loskomt.

De Arbeidsinspectie roept duikers daarom op om hun duikfles(sen) goed te controleren en of ze zijn voorzien van de bijbehorende kraan.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions