Clicky


D66: stok achter de deur nodig bij landbouwakkoord

D66: stok achter de deur nodig bij landbouwakkoord
20-10-2022 11:28 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Nu het kabinet aanstuurt op een landbouwakkoord met de agrarische sector, moet er volgens coalitiepartij D66 wel een "stok achter de deur" zitten. Tweede Kamerlid Tjeerd de Groot maakte dat duidelijk tijdens het eerste debat met de nieuwe landbouwminister, Piet Adema. "Hij moet het ook wettelijk regelen, want er moet een gelijk speelveld zijn", aldus De Groot, die vindt dat het landbouwbeleid "buitengewoon slecht" draait. Over het werk van stikstofminister Christianne van der Wal is hij wel te spreken.

Adema heeft onder meer de taak om te werken aan perspectief voor de boeren, die de komende jaren hun stikstofuitstoot flink zullen moeten verminderen. Zijn voorganger Henk Staghouwer stapte op omdat hij zichzelf "niet de juiste persoon" vond om daar leiding aan te geven. Adema kreeg in zijn eerste week een uitgebreid advies over de stikstofaanpak van Johan Remkes. Het idee van een landbouwakkoord komt daaruit.

De Groot kwam tijdens het debat in aanvaring met Caroline van der Plas van de BoerBurgerBeweging (BBB). Zij zou "alles bij het oude" willen houden, wat volgens D66 zal leiden tot een "halvering van het aantal boeren" in de komende tien jaar. Van der Plas noemde dat "pertinent onjuist". Ze herinnerde De Groot eraan dat Remkes ook heeft gewaarschuwd tegen "onnodige polarisering".

"Ik heb nog geen boer gesproken die zegt: ik wil niks doen", zei Van der Plas. Volgens haar hebben boeren echter wel "ruimte voor ontwikkeling" nodig.

Roelof Bisschop van de SGP vroeg De Groot of hij "ook in staat is tot zelfreflectie". Met eerdere pleidooien voor halvering van de veestapel koos hij volgens Bisschop "een keiharde destructieve positie" tegenover de sector. De D66'er antwoordde dat het ook in het belang van de boeren zelf is om het landbouwsysteem aan te passen. Dat heeft "geen toekomst" volgens hem.

PvdA-Kamerlid Joris Thijssen verzuchtte dat hij "moe wordt" van dit soort discussies. "Laten we het nou eens gaan hebben over het advies en niet elkaar vliegen afvangen."

Naast het stikstofbeleid en het beoogde landbouwakkoord hebben Kamerleden de meest uiteenlopende vragen voor de nieuwe minister. Partijen willen onder meer van hem weten hoe hij omgaat met de hoge energiekosten van de glastuinbouw, wat zijn ministerie gaat doen aan de CO2-uitstoot van landbouwvoertuigen en welke ideeën hij heeft over het stimuleren van biologisch voedsel.