Clicky

 
Transport Online - Vogelgriep op legpluimveebedrijf in Heythuysen: 300.000 leghennen geruimd

Vogelgriep op legpluimveebedrijf in Heythuysen: 300.000 leghennen geruimd

Vogelgriep op legpluimveebedrijf in Heythuysen: 300.000 leghennen geruimd
20-10-2022 10:04 | Binnenland | auteur Redactie

DEN HAAG - In Heythuysen (gemeente Leudal, provincie Limburg) is op een legpluimveebedrijf vogelgriep vastgesteld. Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de circa 300.000 kippen op de locatie geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA).

Binnen een zone van één kilometer liggen geen andere pluimveebedrijven. Binnen drie kilometer bevinden zich vijf andere bedrijven met pluimvee. Deze worden gescreend op vogelgriep en de komende 14 dagen intensief gemonitord op ziekteverschijnselen die op vogelgriep kunnen wijzen. In de tien kilometerzone liggen 128 andere pluimveebedrijven. In dit gebied geldt per direct het vervoersverbod.

Een vervoersverbod heeft betrekking op alle vogels en broed- en consumptie-eieren vanaf een locatie met vogels. Ook geldt het verbod voor mest van vogels en gebruikt strooisel, en voor andere dieren en dierlijke producten afkomstig van bedrijven met gevogelte.

Daarnaast gelden regels voor de jacht in de 10 kilometerzone. Zo is het in dit gebied onder andere verboden te jagen op eenden of te jagen in gebieden waar dat watervogels kan verstoren. 

Omdat het besmette bedrijf in een pluimveedichtgebied ligt, en om het risico op verdere verspreiding zo klein mogelijk te houden, geldt ook een vervoersverbod voor risicovogels in de ‘regio 19’ die hierbij aansluit (zie de RVO dierziektenviewer voor de betreffende regio). Deze maatregel gold al in het gebied vanwege de besmetting in het nabijgelegen Ospel en gaat nu opnieuw voor 14 dagen in. Op dit vervoersverbod geldt, onder strikte voorwaarden, een uitzondering voor vervoer naar de slacht en het vervoer van eendagskuikens.

In het kader van de besmetting op deze locatie wordt zoals gebruikelijk een traceringsonderzoek gedaan naar risicovolle contacten. Indien nodig volgen naar aanleiding van de uitkomsten van het onderzoek aanvullende maatregelen. 

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden