Clicky


Adviesraad: geef statushouder weer voorrang bij huisvesting

Adviesraad: geef statushouder weer voorrang bij huisvesting
20-10-2022 09:59 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - [update 17:15 uur] Gemeenten moeten vluchtelingen met een verblijfsstatus weer voorrang geven bij de toewijzing van een huurhuis. Het kabinet moet die verplichting herinvoeren. Dat staat in een rapport van de Adviesraad Migratie, een onafhankelijk orgaan dat de regering en het parlement adviseert over migratie.

Volgens deze raad zitten er nu al te lang te veel erkende vluchtelingen in de opvang voor asielzoekers. Om de uitstroom te bevorderen komt de Adviesraad met een aantal aanbevelingen, waaronder het verlenen van voorrang. Die werd in 2017 afgeschaft, maar daarmee heeft het Rijk "een verkeerd signaal afgegeven aan gemeenten".

Een andere aanbeveling is dat het Rijk, de provincies en gemeenten meer geld steken in flexwoningen voor statushouders en andere groepen die met spoed een woning nodig hebben.

De raad pleit verder voor een "robuust asielstelsel". Dat kan alleen van de grond komen "als gemeenten wettelijk worden verplicht opvanglocaties voor (alle) asielzoekers ter beschikking te stellen" en het Rijk die opgave "structureel financiert".

Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) laat in een reactie weten dat hij dankbaar is voor het rapport. "Ik ga het goed bestuderen en kom zo snel mogelijk met een inhoudelijke kabinetsreactie." Hij wijst erop dat momenteel een groot aantal statushouders in de asielopvang wacht op een huis in een gemeente. "Dat is één van de redenen waarom de opvangcapaciteit onder druk staat".

Als er meer statushouders sneller uitstromen, zal de druk op de hele asielketen verlicht worden, benadrukt hij. Afgesproken is dat gemeenten nog dit jaar 20.000 statushouders huisvesting aanbieden. Woonminister Hugo de Jonge werkt hier aan, samen met gemeenten en provincies.