Clicky

 
Transport Online - Poetin kondigt staat van beleg af in vier geannexeerde regio's

Poetin kondigt staat van beleg af in vier geannexeerde regio's

Poetin kondigt staat van beleg af in vier geannexeerde regio's
19-10-2022 14:37 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De Russische president Vladimir Poetin heeft in de recent door Rusland geannexeerde regio's in Oekraïne de staat van beleg afgekondigd. Hiermee vervalt een deel van de gewone wetgeving en de rechten die burgers er aan ontlenen.

Het gezag wordt in deze situaties doorgaans autoritair en meestal door militairen uitgeoefend. In de vier regio's waar Poetin over sprak, wordt gevochten en is er feitelijk al een soort staat van beleg. Het gaat om de regio's Cherson, Donetsk, Loehansk en Zaporizja. Poetin maakte een reeks noodmaatregelen bekend tijdens een zitting van de Russische veiligheidsraad. Hij beklemtoonde daarbij dat de staat van beleg die er al gold nu is geformaliseerd naar Russisch recht.

Maar de precieze inhoud van het oorlogsrecht dat er in de vier regio's moet gelden, lijkt op de vergadering van de veiligheidsraad nog niet in kannen en kruiken. De belaste overheidsorganen moeten namelijk binnen drie dagen voorstellen doen wat voor maatregelen ze ingevoerd willen zien.

Poetin herinnerde eraan dat Oekraïne de regio's weigert als Russisch te erkennen en dat Kiev elke vorm van onderhandelingen afwijst en de regio's onder vuur neemt. In de regio Cherson wordt volgens de pro-Russische separatisten een groot Oekraïens offensief uitgevoerd en uit de gelijknamige stad worden 60.000 burgers geëvacueerd naar de zuidelijke oevers van de rivier de Dnjepr.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden