Clicky

 
Transport Online - Helft regionaal treinverkeer in Frankrijk plat door staking

Helft regionaal treinverkeer in Frankrijk plat door staking

Helft regionaal treinverkeer in Frankrijk plat door staking
18-10-2022 13:53 | Algemeen | auteur ANP/AFP/RTR

PARIJS - Door stakingen in Frankrijk is het regionale treinverkeer voor ongeveer de helft verstoord, meldt spoorwegmaatschappij SNCF. Meerdere vakbonden hebben een nationale stakingsdag uitgeroepen uit onvrede over onder andere de oplopende kosten van levensonderhoud. De internationale Eurostar meldt dat het treinritten heeft moeten schrappen tussen Parijs en Londen.

De stakingen vinden met name plaats in de publieke sector. Ook op sommige scholen wordt het werk neergelegd. Nog geen 10 procent van de leerkrachten in het middelbaar onderwijs doet mee. Op de basisscholen is dat percentage lager. Ook zullen op meerdere plekken demonstraties gehouden worden, waaronder in Parijs.

De nationale stakingsdag volgt op de stakingen die al langer plaatsvinden bij brandstofdepots van olie- en gasconcern TotalEnergies, waardoor een deel van de pompstations zonder brandstof zit. De Franse regering vindt de stakingen daar buitenproportioneel en gaf werknemers de opdracht om in ieder geval op twee locaties van TotalEnergies deze week hun werk te hervatten.

De vakbonden hadden gehoopt dat daardoor de bereidheid tot staken in andere sectoren zou toenemen. Maar dat lijkt tegen te vallen. Nieuwszender BFMTV meldt op basis van een opiniepeiling dat 39 procent van de bevolking de oproep tot een nationale stakingsdag steunt. Ongeveer de helft is tegen. Ook groeit de onvrede over de stakingen in de olie-industrie. De grootste vakbond van Frankrijk, CFDT, had vooraf al aangekondigd zijn leden niet te zullen oproepen te gaan staken.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden