Clicky


Kögel presenteert een sterk vernieuwde kipwagen

Kögel presenteert een sterk vernieuwde kipwagen
18-10-2022 11:51 | Bedrijfsnieuws | auteur Redactie

BURTENBACH/MÜNCHEN - Nog robuuster, nog flexibeler, nog individueler: Kögel presenteert op de Bauma 2022 de Kögel kipwagen in sterk vernieuwde uitvoering, waarbij aan vaak geuite wensen van de klanten tegemoet is gekomen. Dat is tijdens de beurs te zien bij twee tentoongestelde objecten: een temperatuurgeïsoleerde trog voor asfaltering en een ronde trog volledig van staal voor het transport van stortgoed.

De vernieuwde uitvoeringen van de Kögel kipwagen zijn op basis van aanvullende technische kenmerken geschikt voor een nog breder toepassingsgebied als voorheen. Bovendien lag de nadruk bij de omvangrijke optimalisering van opbouw en chassis op een nog langere levensduur, nog meer gebruiksgemak en een nogmaals verbeterd veiligheidsniveau - in lijn met het ondernemingsmotto ‘Economy meets Ecology’.

Alle voordelen van de bouttechniek, geen nadelen voor de reiniging

Kögel biedt de kipwagen aan met twee of drie assen en met een chassis van staal. Daarnaast hebben de klanten de keuze uit verschillende trogconstructies. Voor het transport van stortgoed biedt Kögel een trog volledig van staal en een trog met geoptimaliseerd gewicht die van staal en aluminium is. Maar het is de intelligente bouttechniek van Kögel die de geslaagde materiaalcombinatie mogelijk maakt van stalen bodem met hoge weerstand en lichte zijdelingse panelen van aluminium.

Om te voorkomen dat bij de uitvoeringen met niet-geïsoleerde trog vuil aan de boutverbinding gaat kleven, biedt Kögel voor de nieuwe voertuiggeneratie vuilafweer aan. Hiermee wordt niet alleen de reiniging van de buitenkant van de trog veel eenvoudiger, maar wordt de trailer ook veranderd in een futuristisch designobject dat een aantrekkelijke mogelijkheid biedt om reclame voor het bedrijf te maken. Dat wordt mogelijk gemaakt door de KTL-veredeling die buitengewoon effectief is tegen corrosie, maar ook door het chassis en de trog die in de seriestandaard in de kleuren van de klant kunnen worden gelakt.

Alle Kögel kipwagens profiteren van de geoptimaliseerde achterklep. Deze bestaat vanaf nu uit vier millimeter dik, uiterst stevig HB450-staal, dat ook onder de hoogste belasting niet indeukt en zijn enorme robuustheid behoudt. De in serie inklapbare onderrijbeveiliging met zijn vuilafstotende profiel beschikt vanaf nu over extra aanslagbuffers, zodat de onderrijbeveiliging perfect op het rubber ligt.

Nog meer gebruiksgemak, nog betere arbeidsveiligheid

Bovendien heeft Kögel nog talrijke maatregelen genomen om het comfort en de arbeidsveiligheid te verbeteren. Onder andere kan de aansluitconsole aan het kopschot van de kipwagen zo ver naar voor dat de bestuurder niet meer onder het standvlak moet kruipen om de toevoerleidingen te koppelen. Hij kan ze nu gemakkelijk bereiken vanaf het standvlak van de trekker. Het rolzeil bevat een centrale sluiting en wordt vanaf het standvlak bediend dat uiterst veilig en gemakkelijk kan worden bereikt via de standaard uitklapladder.

Het lichtpakket zorgt bij het werken en rangeren voor een perfecte verlichting. Daarnaast verlichten twee optionele achteruitrijlichten alsook twee optionele led-werklampen het gebied achter resp. naast het voertuig.

Bredere toepassingsmogelijkheden bij wegenbouw

De Kögel kipwagen met temperatuurgeïsoleerde asfalttrog beschikt over nog meer verbeteringen, die speciaal zijn ontwikkeld voor toepassingen bij wegenbouw. Met behulp van de nieuwe asfaltstrijker met externe en flexibele bediening kan de hoeveelheid asfalt zo precies worden gedoseerd dat ook het asfalteren in uiterst kleine hoeveelheden gemakkelijk mogelijk is. Omdat de geleidingen van de strijker niet met het asfalt in aanraking komen, is weinig onderhoud nodig. Een extra beschermplaat beschermt het mengsel tegen opspattend water, terwijl het elektrische schuifdak door snel en efficiënt te sluiten voorkomt dat het afkoelt.

Het freesgoedzeil aan de achterkant verhindert dat het stortgoed, dat van de transportband van de freesmachine kan vallen, de achterklep beschadigt. De afdekking kan op een gemakkelijke manier worden bediend vanaf de bodem en kan met een enkele handbeweging worden gefixeerd of gelost.

Achterlichten aan nieuwe asfaltbereidingsmodellen aangepast

Daarbovenop komt een groot aantal kleinere verbeteringen die grote voordelen hebben in de dagelijkse praktijk. Zo zijn de achterlichten nu standaard zo hoog gemonteerd dat ze perfect passen voor de nieuwe asfaltbereidingsmodellen en in de meeste kiepsituaties. De opgeklapte onderrijbeveiliging, die tegen een meerprijs ook met pneumatische bediening mogelijk is, beschermt de achterlichten effectief tegen beschadiging. Voor een veilig transport bevindt zich aan de steunpoot een houder voor de spuit voor de scheidingsvloeistof. Andere hulpmiddelen kunnen in de grote gereedschapskist worden bewaard.

Aanbouwdelen van aluminium voor extra laadmogelijkheden

De Kögel kipwagenmodellen zijn sowieso een groot voordeel tegenover de concurrentie. Wie echter nog meer wil, kan het eigen gewicht met behulp van aanbouwdelen uit aluminium zoals steunen, luchtvaten en velgen nog verder naar beneden brengen. Zelf bij het stationaire draaien heeft deze investering een gunstig effect door een efficiënter brandstofverbruik en een lagere CO2-uitstoot. Ook de lift aan de eerste as heeft bij stationair bedrijf een positieve invloed op het verbruik en dient bij beladen voertuig bovendien als wegrijhulp op moeilijk terrein.

Volledige controle dankzij Kögel Telematics en Smartboard

Alle trailers van Kögel zijn standaard uitgerust met de Kögel Telematics Hardware. In combinatie met een contract houdt de voertuigbeheerder in realtime en vanaf afstand het overzicht over de toestand en de locatie van het voertuig. Via het optionele Smartboard kunnen belangrijke gegevens zoals de asdruk en nuttig laadvermogen, of de slijtage van de remvoeringen rechtstreeks aan het voertuig worden geanalyseerd.