Clicky


Krant: Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof in problemen

Krant: Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof in problemen
16-10-2022 11:50 | Buitenland | auteur ANP

DÜSSELDORF - De Duitse warenhuisketen Galeria Karstadt Kaufhof zit in zware financiële problemen, schrijft zakenkrant Handelsblatt. In een brief aan het personeel stelt het bedrijf op zoek te zijn naar "vers kapitaal", maar het concern zou ook al bij de overheid aangeklopt hebben om te vragen naar de mogelijkheden voor extra staatssteun. In januari van dit jaar kreeg het bedrijf ook al hulp uit Berlijn.

Eerder deze maand kondigde Galeria Karstadt Kaufhof al aan dat het bedrijf de cao wilde opzeggen vanwege een economische moeilijke situatie. Volgens de tekst in die cao kan dat alleen als het bedrijf in een "voortbestaanbedreigende economische noodsituatie" terecht is gekomen, schrijft Handelsblatt. Die situatie moet dan ook nog eens door een externe gebeurtenis zijn ontstaan.

Volgens ingewijden gaat het al langer slecht met de warenhuisketen, die in 2020 al eens grote financiële problemen had. Sinds begin dit jaar is de koopbereidheid bij consumenten achteruit gegaan en de energieprijs juist sterk gestegen. De warenhuisketen, met zo'n 130 filialen, neemt al allerlei maatregelen om de stookkosten omlaag te krijgen.

Galeria Karstadt Kaufhof ontstond enkele jaren geleden toen de twee warenhuisketens Galeria Kaufhof en Karstadt beide eigendom werden van het Oostenrijkse Signa. Het bedrijf is bezig het aantal warenhuizen terug te brengen en ze om te vormen naar één nieuwe keten met de naam Galeria, maar heeft het economische tij niet mee. Ook de opkomst van het webshoppen zit de keten dwars. Het bedrijf is ook eigenaar van de Belgische warenhuisketen Galeria Inno.