Clicky


A12 bij Den Haag dicht door klimaatdemonstranten

A12 bij Den Haag dicht door klimaatdemonstranten
15-10-2022 13:41 | Weer en Verkeer | auteur ANP

DEN HAAG - Actievoerders blokkeren de Utrechtsebaan in Den Haag, meldt de gemeente Den Haag. Volgens de ANWB zorgt het protest ervoor dat verkeer vanuit Den Haag niet de A12 op kan richting Utrecht. Er moet worden omgereden via de N14.

De gemeente noemt het protest "levensgevaarlijk" voor de demonstranten zelf en voor andere weggebruikers. De demonstranten worden doorverwezen naar het Malieveld.

Het was bekend dat Extinction Rebellion van plan was zaterdag de Utrechtsebaan te blokkeren. Dat gebeurt op twee plekken tussen het ministerie van Economische Zaken en Klimaat en de tijdelijke Tweede Kamer. De aanwezigen voeren protest tegen het verstrekken van subsidies aan fossiele energie. In een persbericht stelt de klimaatorganisatie dat zij op de rijbaan aanwezig is met "vijftig rebellen". Het zou de de derde keer zijn in vier maanden dat de A12 wordt geblokkeerd.

Volgens Extinction Rebellion krijgt de fossiele industrie miljarden aan subsidies van de Nederlandse overheid. "Blijkbaar is het verdienmodel van grootvervuilers belangrijker dan de levens van gewone mensen", aldus de organisatie.

Bij de plekken waar wordt gedemonstreerd is politie aanwezig. Het is niet bekend of er mensen zijn aangehouden.