Clicky


Lekken in Nord Stream-pijpleidingen niet meer zichtbaar

Lekken in Nord Stream-pijpleidingen niet meer zichtbaar
14-10-2022 17:36 | Buitenland | auteur ANP/AFP

STOCKHOLM - De lekken in de Nord Stream-gaspijpleidingen zijn vanuit de lucht niet langer meer zichtbaar. Dat meldt de Zweedse kustwacht na twee inspectievluchten op donderdag en vrijdag over de Oostzee.

"Tijdens hun laatste vluchten over de Oostzee hebben vliegtuigen van de kustwacht niks kolkends gezien aan het zeeoppervlak", aldus de kustwacht in een verklaring.

De Nord Stream-gaspijpleidingen zijn eind vorige maand vermoedelijk gesaboteerd. Door explosies ontstonden vier lekken. De pijpleidingen waren op het moment van de lekkage niet in bedrijf. Toch waren ze gevuld met gas, waardoor lange tijd gas in grote hoeveelheden naar boven borrelde.

Alle vier de lekken bevinden zich in de Oostzee bij Denemarken en Zweden. Er is een Europees onderzoek ingesteld naar wie er verantwoordelijk is voor de lekken.

De pijpleidingen tussen Rusland en Duitsland zijn voor het grootste deel eigendom van het Russische staatsgasconcern Gazprom. Dat bedrijf leverde via Nord Stream 1 geen gas meer en Nord Stream 2 is nooit in gebruik genomen.