Clicky

 
Transport Online - Kabinet vergoedt vanaf 1 november kosten energie-intensief mkb

Kabinet vergoedt vanaf 1 november kosten energie-intensief mkb

Kabinet vergoedt vanaf 1 november kosten energie-intensief mkb
14-10-2022 17:21 | Algemeen | auteur Redactie

DEN HAAG - Mkb-ondernemingen bij wie de energiekosten overeenkomen met minimaal 12,5 procent van de omzet, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro via de regeling Tegemoetkoming Energiekosten (TEK). Deze energie-intensieve mkb’ers krijgen een compensatie van 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs. Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat) heeft vandaag de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitwerking van de TEK die voor de periode november 2022 tot en met december 2023 gaat gelden. De verwachte kosten van de TEK kunnen oplopen tot circa 3,1 miljard euro.

Om een uitvoerbare regeling te kunnen maken, vanwege Europese staatssteunregels en de benodigde goedkeuring door de Europese Commissie, kan openstelling van de TEK duren tot het tweede kwartaal van 2023. Een deel van de energie-intensieve mkb’ers zit nu al in acute problemen en heeft nog de winter van 2022/2023 te gaan. Daarom heeft het kabinet ook besloten om tot de openstelling van de TEK coulant om te gaan met individuele ondernemers die een verzoek voor uitstel van belasting indienen. Ook zijn financiële dienstverleners, zoals banken, bereid gevonden om sneller en soepeler om te gaan met aanvragen voor liquiditeit zoals voorschotten.

Minister Micky Adriaansens (EZK): “De miljardenondersteuning via de TEK is een gerichte compensatie voor energie-intensieve mkb’ers. Het kabinet neemt tijdelijk een deel van de opgelopen rekening op zich. Deze in de kern gezonde bedrijven willen namelijk over het algemeen besparen en verduurzamen, maar ontkomen tegelijkertijd door hun type productieproces of dienstverlening niet aan een hoog energieverbruik. Bovendien kan niet iedere mkb’er zijn prijzen genoeg verhogen om de energiekosten te dekken én voldoende afzet te houden.”

Doelgroep

Het kabinet verwacht dat enkele tienduizenden bedrijven gebruik kunnen maken van de TEK waaronder bakkers en productielocaties/werkplaatsen. Ook landbouwbedrijven zoals tuinders vallen onder de TEK, maar voor hen geldt in lijn met Europese staatsteunregels een lager maximum bedrag per onderneming (€62.000 in plaats van €160.000). Het eerder aangekondigde prijsplafond voor kleinverbruikers (huishoudens, zzp’ers en kleinere kantoren) ondersteunt bovendien tenminste 250.000 bedrijven bij de gestegen energiekosten.

Minimum verbruik en drempelprijs

De TEK-vergoeding is voor bedrijven met maximaal 250 medewerkers die staan ingeschreven in het Nederlandse Handelsregister. Om in aanmerking te komen moeten zij naast de eis van energie-intensiviteit (de hoogte van de energiekosten komt minimaal overeen met 12,5 procent van de omzet) een jaarlijks verbruik hebben dat hoger is dan 5.000 kuub gas óf 50.000 kilowattuur elektriciteit. De drempelprijs is vastgesteld op €1,19 per kuub gas en €0,35 per kilowattuur elektriciteit.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden