Clicky

 
Transport Online - Dr. Bernard Krone, jarenlange eigenaar van de Krone Groep, overleden

Dr. Bernard Krone, jarenlange eigenaar van de Krone Groep, overleden

Dr. Bernard Krone, jarenlange eigenaar van de Krone Groep, overleden
14-10-2022 16:36 | Overig | auteur Redactie

SPELLE - Vandaag, 14 oktober 2022, is op 82-jarige leeftijd Dr.-Ing. E.H. Bernard Krone overleden. Bernard Krone was jarenlang eigenaar van de Krone Groep en is overleden na een korstondige ernstige ziekte, maakt de Krone Groep vrijdagmiddag bekend.

"Zijn overlijden wordt niet alleen betreurd door zijn familie, alle nabestaanden en meer dan 7.000 medewerkers, maar ook door de internationale landbouwtechniek en de Europese bedrijfswagenindustrie, die de gepassioneerde familieondernemer Dr. Bernard Krone door zijn jarenlange werkzaamheden op beslissende wijze vorm heeft gegeven. Het contact met de klanten, de persoonlijke dialoog met de mensen in de sectoren heeft hem altijd bijzonder nauw aan het hart gelegen", aldus de Krone Groep.

Dr. Bernard Krone werd beschouwd als een visionaire man. Zijn levensmotto werd geïnspireerd door de filosoof Dante Alighieri: "De een wacht tot de tijden veranderen, de ander grijpt ze aan en handelt ", en hij handelde natuurlijk. Hij ontwikkelde het bedrijf voortdurend en nam baanbrekende beslissingen om het bedrijf te verbreden.

Naast de bedrijfswagensector vestigde hij onder meer de zelfrijdende techniek in de landbouwtechniek en specialiseerde het bedrijf Krone zich in de voederoogsttechniek. Zo gaf hij decennialang vorm aan de Krone Groep, ontwikkelde producten en bepaalde de koers tot dat hij in 2010 officieel terugtrad uit het operationele bedrijf en het roer overdroeg aan zijn zoon Bernard Krone. Met de vroege regeling van de bedrijfsopvolging ten gunste van de Krone Groep gaf hij opnieuw blijk van een vooruitziende blik als ondernemer. Zijn belangrijkste advies aan zijn opvolger: "Blijf altijd de smid uit Emsland zoals je overgrootvader, je grootvader en je vader."

Zijn betrokkenheid reikte veel verder dan de grenzen van het bedrijf. Hij zette zich ook volledig in voor het verenigingswerk: bij de Kamer van Koophandel, in de vereniging van landbouwmachines en -trekkers (LAV), als voorzitter van de Europese vereniging van landbouwmachinefabrikanten (CEMA), in de Duitse ingenieursfederatie (VDMA). Vele jaren als vice-voorzitter van de Duitse vereniging van de automotive industrie (VDA), en als voorzitter van de fabrikantengroep "Aanhangwagens, carrosserieën en bussen".

Zijn prestaties zijn vele malen geëerd. De Technische Universiteit Carolo Wilhelmina Braunschweig verleende hem een eredoctoraat. Hij ontving de Tilo-Freiherr-von-Wilmowsky-medaille voor "vele jaren van waardevolle inzet voor mensen die in de landbouw werkzaam zijn", de Max-Eyth-Denkmünze in goud. De voormalige minister-president van Nedersaksen, Christian Wulff, overhandigde hem het Kruis van Verdienste in de Orde van Verdienste van Nedersaksen. Minister-president Stephan Weil verleende hem tevens het Kruis van Verdienste 1e Klasse van de deelstaat Nedersaksen. Bovendien ontving Dr. Bernard Krone de LEO-industrieprijs in de categorie "Innovatie/Idee" voor het concept van de bekende Lang-LKW.

Ook ontving hij de Emsland-medaille met de Grashof Denkmünze, de hoogste onderscheiding van de Vereniging van Duitse Ingenieurs en de "Großen wagen" van de federale vereniging voor goederenvervoer, logistiek en afvoer (BGL). De VDA benoemde hem in 2013 tot erelid.

Dr. Bernard Krone groeide op het met bedrijf. Als kind kwam hij al vaak in de fabriek en ging hij mee naar klantbezoeken. Als 6-jarige leerling vertelde hij zijn leraar dat hij in de werkplaats meer kon leren dan op school. Natuurlijk ging hij toch door met school. Na zijn stage en afstuderen begon hij vervolgens in 1959 als jongste student met zijn academische opleiding tot werktuigbouwkundig ingenieur in Keulen. Drie jaar later rondde hij zijn studie met succes af en trad in dienst bij het bedrijf.

Zijn vader stuurde hem vervolgens naar Ierland om een tijd in het buitenland door te brengen. Hij wilde hem zo vroeg mogelijk voorbereiden op de overname van het bedrijf. In 1970 overleed zijn vader vrij plotseling en veel te vroeg. Als enige erfgenaam nam hij de productie van landbouwmachines in Spelle over. Het was een grote verantwoordelijkheid maar het was voor hem vanzelfsprekend om deze taak op zich te nemen. In zijn privéleven zette de vader van drie kinderen en meervoudig grootvader zich als gepassioneerd jager en landbouwer in voor de belangen van de natuur in zijn geboortestreek en daarbuiten. Actieve deelname aan plaatselijke verenigingen waren uiteraard een essentieel onderdeel van zijn werk.

Ook al laat het overlijden van Dr. Bernard Krone een diepe wond achter in de ziel van het bedrijf, de waarden van de vooruitziende maar nuchtere Emslander vormen ook vandaag nog de basis voor het duurzame succes van het bedrijf. Eerlijkheid, betrouwbaarheid, rechtlijnigheid, woorden waarmee vele hem vol waardering beschreven. Het was altijd belangrijk voor hem om een rolmodel te zijn en deze rol actief na te leven.

De familie, de gehele bedrijfsleiding en alle medewerkers zullen zijn levenswerk met toewijding voor de komende generaties voortzetten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions