Clicky


Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslagen

Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng ontslagen
14-10-2022 13:46 | Buitenland | auteur ANP/RTR

LONDEN - [update 14:35 uur] De Britse minister van Financiën Kwasi Kwarteng is ontslagen door premier Liz Truss. Kwarteng bevestigde zijn ontslag op Twitter. De positie van Kwarteng stond onder zware druk vanwege de omstreden belastingplannen van de regering-Truss.

Kwarteng schreef dat Truss hem had gevraagd om zijn functie neer te leggen en dat hij dit heeft geaccepteerd. Het ontslag van Kwarteng werd eerder al gemeld in Britse media. Als mogelijke opvolgers worden in Britse media de Conservatieve politici Nadhim Zahawi, Sajid Javid en Jeremy Hunt genoemd.

De minister was eerder in Washington om de vergadering van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) bij te wonen en kwam vervroegd terug naar eigen land. Hij was nog geen zes weken minister van Financiën. Daarmee is hij de kortst zittende minister van Financiën in het Verenigd Koninkrijk sinds 1970. Kwarteng was vrijdag in Downing Street 10 voor een ontmoeting met Truss.

Truss geeft vrijdag een persconferentie waarin ze naar verluidt een ommezwaai gaat aankondigen in de belastingplannen. Die plannen hebben tot grote onrust op de financiële markten geleid vanwege zorgen over schade aan de Britse economie en overheidsfinanciën. Mogelijk gaat Truss aankondigen dat de bedrijfsbelasting verhoogd gaat worden. Eerder had ze gezegd dat die juist niet verhoogd zou worden. Truss had eerder al een geplande verlaging van de belastingen voor mensen met hoge inkomens geschrapt.