Clicky

 
Transport Online - 42.353 weggebruikers betrapt op gebruik smartphone achter het stuur tijdens Europese controle

42.353 weggebruikers betrapt op gebruik smartphone achter het stuur tijdens Europese controle

42.353 weggebruikers betrapt op gebruik smartphone achter het stuur tijdens Europese controle
14-10-2022 11:36 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

MÜNSTER - Van 16 tot 22 september namen 13 Europese landen deel aan een controle op het gebruik van smartphones en andere apparaten en afleiding tijdens het rijden. De regelgeving over afleiding in Europese landen varieert, maar in de meeste landen is het verboden om tijdens het rijden een mobiele telefoon zonder handsfree-apparatuur te gebruiken.

De politie van de deelnemende landen controleerde ruim 1.400.000 weggebruikers op meer dan 33.000 controleplekken waar 124.952 verschillende soorten overtredingen werden geconstateerd. 42.353 chauffeurs gebruikten hun mobiele telefoon om te bellen of sms'en tijdens het rijden zonder handsfree-apparatuur. 284 chauffeurs gebruikten hun toestel als navigatiesysteem (ook zonder handsfree apparatuur).

Zo werden in Nederland 1324 overtredingen gevonden door politieagenten en 3360 overtredingen door de nieuwe technische handhavingstool MONO-cam. Het apparaat herkent automatisch of een bestuurder een elektronisch apparaat in de hand houdt en maakt twee foto's. De foto's worden altijd dubbel gecontroleerd door twee politieagenten.

Een groot aantal chauffeurs, 10.633, werd betrapt op andere vormen van afleiding, zoals tv/dvd kijken, een krant lezen of eten tijdens het rijden (verboden voor de chauffeurs in Zwitserland en Polen tijdens het vervoeren van passagiers).

“Deze cijfers laten duidelijk zien hoe belangrijk afleidingscontroles zijn, aangezien steeds meer chauffeurs worden afgeleid door technische apparatuur in plaats van op de weg te letten. De afgelopen jaren is afleiding in het verkeer een van de meest voorkomende oorzaken van aanrijdingen geworden. De reden is dat automobilisten hun eigen rijvaardigheid overschatten tijdens het gebruik van een mobiel apparaat en een verkeerde inschatting maken van verkeerssituaties. Dit leidt tot ernstige verkeersongevallen", aldus secretaris van de operationele werkgroep van ROADPOL Henk P. Jansen van de politie in Nederland.

De volgende geplande ROADPOL-controle is gerichti op "Alcohol&Drugs" en vindt plaats van 5 tot 11 december 2022.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,995
Diesel1,910

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden