Clicky


Banken blij met verdergaande gegevensuitwisseling klanten

Banken blij met verdergaande gegevensuitwisseling klanten
14-10-2022 11:29 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - Banken zijn blij dat het kabinet wil dat ze meer (transactie)gegevens van klanten onderling kunnen uitwisselen om witwassen en financiering van terrorisme tegen te gaan. Volgens de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) komt dit de effectiviteit van de aanpak ten goede. Het meer gedetailleerde wetsvoorstel moet nog wel naar de Tweede Kamer, waar de belangenbehartiger op wil wachten voor een uitgebreidere reactie.

De NVB zegt dat zorgen, van onder meer de Raad van State die vreesde voor vergaande inbreuken op vertrouwelijke gegevens van burgers en bedrijven, niet per se nodig zijn. Met Transactie Monitoring Nederland (TMNL), zoals het samenwerkingsverband heet, zijn volgens een woordvoerder "eigenlijk geen klantgegevens te zien". Deze zijn gepseudonimiseerd als ze naar andere banken gaan. "Ook werkt TMNL met een ethische commissie die toeziet dat zoektermen om witwassen op te sporen ethisch en niet discriminerend zijn."

Banken zijn al verplicht om verdachte transacties met betrekking tot misdrijven te signaleren en actie te ondernemen. Zo moeten ze ongebruikelijke transactiepatronen en transacties van cliënten met een hoger risicoprofiel, opsporen en melden. De nieuwe wet moet dit gaan uitbreiden waardoor banken op basis van gecombineerde gegevens meer verdachte transactiepatronen kunnen signaleren.