Clicky


 


Tweede Kamer schrikt van beperkingen om veiligheid prinses Amalia

Tweede Kamer schrikt van beperkingen om veiligheid prinses Amalia
13-10-2022 19:51 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - VVD, D66, PVV en GroenLinks vinden het vreselijk dat prinses Amalia om veiligheidsredenen het huis niet uit kan. Dat zeggen Kamerleden in reactie op hetgeen koning Willem-Alexander en koningin Máxima donderdag tijdens hun staatsbezoek in Zweden aan de pers vertelden.

"Dit is echt heel erg. De kroonprinses - van wie ons land in de toekomst veel zal vragen - kan zich niet als iedere andere Nederlander in alle rust en veiligheid als jong mens ontplooien", reageert D66-fractievoorzitter Jan Paternotte. "Dat gaat zo lijnrecht in tegen wat we met z’n allen willen in dit land. Wat zo mooi is aan Nederland is dat de premier met de fiets naar zijn werk gaat en de koninklijke familie midden in de samenleving staat. Als we dat land weer willen worden, hebben we heel veel werk te doen."

"Heftig nieuws", zegt VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans. "Ik wens prinses Amalia toe dat dit heel snel voorbij is, zodat zij kan genieten van een bijzondere studententijd. Zoals het hoort." Dat vindt ook Laura Bromet, woordvoerder koningshuis van GroenLinks. "Ook onze prinses heeft recht op een onbezorgd studentenleven waarin ze haar eigen weg in het leven kan vinden", laat ze weten. Dat Amalia door "dreiging thuis vast" komt te zitten is "walgelijk" en "ziek" zegt haar partijgenoot Corinne Ellemeet.

PVV-leider Geert Wilders vindt het "verschrikkelijk nieuws" en heeft "heel erg" met de prinses te doen. Wilders weet wat het betekent om bedreigd en streng beveiligd te worden. "Ik hoop echt dat het snel weer normaliseert en ze haar leven zonder bedreigingen weer kan oppakken." Het is afschuwelijk, zegt Joost Eerdmans (JA21). "Hopelijk kunnen ze snel achterhalen wie er achter die dreigingen zitten. Ongekend dat mensen er zelfs niet voor terugdeinzen om het leven van een 18-jarige zo ernstig te ondermijnen."

"Dit in- en intrieste feit, dat een onbezorgde studententijd voor de prinses niet mogelijk lijkt te zijn, laat zien dat we ver heen zijn", verklaart CDA-Tweede Kamerlid Anne Kuik. "Een georganiseerde overheid en samenleving moeten de handen ineenslaan in de strijd tegen de georganiseerde misdaad."

Koning Willem-Alexander en koningin Máxima vertelden donderdag tijdens het persmoment van hun staatsbezoek in Zweden dat de prinses niet in Amsterdam woont en het huis "eigenlijk" niet uit kan. Net voor Prinsjesdag kwam naar buiten dat de beveiliging rondom Amalia is verhoogd. Criminelen zouden het voorzien hebben op zowel de prinses als op premier Mark Rutte.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,291
Diesel2,105

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions