Clicky

 
Transport Online - Twaalf jaar gevangenisstraf geëist in hoger beroep voor medepleger aanslag op Telegraaf

Twaalf jaar gevangenisstraf geëist in hoger beroep voor medepleger aanslag op Telegraaf

Twaalf jaar gevangenisstraf geëist in hoger beroep voor medepleger aanslag op Telegraaf
13-10-2022 13:30 | Binnenland | auteur Redactie

AMSTERDAM - Het Openbaar Ministerie eist in hoger beroep twaalf jaar gevangenisstraf voor een nu 29-jarige Amsterdammer. Hij zou zijn betrokken bij de aanslag op het gebouw van de Telegraaf in juni 2018. 

Een gestolen Volkswagen Caddy-bestelbus boorde zich in de nacht van 26 juni 2018 in de gevel van het gebouw van De Telegraafredactie in Amsterdam. Daarna werd de auto in brand gestoken en volgende een explosie waarbij een deel van het pand zwaar beschadigd raakte. De dader vluchtte in een Audi, die later uitgebrand werd teruggevonden.

Het OM stelt dat de verdachte de gebruikte Caddy heeft gestolen. Ook is hij verantwoordelijk voor de inzet van een tweede vluchtauto die nacht en de brandstichting in de als vluchtauto gebruikte Audi. Hij wordt door het OM gezien als de spil bij de uitvoering van de aanslag. Volgens het Openbaar Ministerie is hij daarom ook als medepleger schuldig aan de brandstichting, het teweeg brengen van een ontploffing en het beschadigen van het Telegraafgebouw.

Het OM kwam de verdachte op het spoor in een onderzoek naar gestolen auto’s. Hij wordt door het OM gezien als de leider van een organisatie die zich bezighield met het stelen en helen van auto’s die vervolgens werden gebruikt voor criminele doeleinden. Sommige  gestolen auto’s werden geleverd met jerrycans met brandbare (vloei)stoffen en een aansteker om de voertuigen na gebruik in brand te steken. Verdachte stond vandaag ook voor deze feiten terecht.

De advocaat-generaal stond tijdens de zitting stil bij de impact van de aanslag, op zowel de medewerkers van de Telegraaf als op de maatschappij. “In een democratische, vrije samenleving is de persvrijheid een groot goed. Deze brute aanslag heeft voor iedereen voelbaar een schok in de samenleving veroorzaakt. De samenleving reageerde dan ook begrijpelijkerwijs verontwaardigd. Een klap in het gezicht van de vrije pers. Het is verdachte zwaar aan te rekenen dat hij zich hiervoor heeft geleend en daardoor een belangrijke rol heeft gespeeld bij die poging om de persvrijheid aan te tasten.”   

Behalve tegen deze verdachte diende er deze week nog een hoger beroep tegen twee andere mannen. Zij hadden een kleinere rol, ze zouden de vluchtauto hebben opgehaald. Tegen hen eiste het OM in hoger beroep drie maanden gevangenisstraf. Volgens het OM kon niet worden vastgesteld dat zij wisten waarvoor de Audi gebruikt zou gaan worden.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden