Clicky

 
Transport Online - ABN AMRO: huizenprijzen dalen 2,5 procent in 2023

ABN AMRO: huizenprijzen dalen 2,5 procent in 2023

ABN AMRO: huizenprijzen dalen 2,5 procent in 2023
13-10-2022 08:58 | Financieel | auteur ANP

AMSTERDAM - De huizenprijzen dalen volgend jaar met 2,5 procent, voorspellen economen van ABN AMRO in een rapport over de woningmarkt. Dat komt door een daling van de koopkracht, de hogere hypotheekrente en de economische teruggang.

Eerder ging de bank nog uit van een stijging met 2,5 procent voor volgend jaar. "Er is een kentering zichtbaar op de woningmarkt. Het aantal woningaankopen daalt, er staan meer woningen te koop en alles wijst erop dat de huizenprijzen, na jaren van ongekende prijsstijgingen, volgend jaar gaan dalen", schrijft ABN AMRO.

De marktkenners voorzien dat de huizenprijzen in de vier grote steden meer onder druk komen te staan dan daarbuiten. Hoewel de prijzen landelijk iets gaan dalen, neemt het aantal woningtransacties in 2023 nauwelijks af. ABN AMRO verwacht dat er slechts 1 procent minder woningen van eigenaar wisselen dan dit jaar.

Ook denkt de bank dat de gevolgen van de prijsdalingen voor de economie vooralsnog beperkt zijn. Dat komt onder meer doordat de hypotheekrente volgens ABN AMRO niet verder stijgt dan het huidige niveau. "Ook de door thuiswerken toegenomen wooneisen, het aanhoudende woningtekort en de krappe arbeidsmarkt zorgen voor tegenwicht bij dalende huizenprijzen", stellen de economen.

Daarbij hebben huizenbezitters weinig last van de rentestijging, omdat een meerderheid de hypotheekrente voor langere tijd heeft vastgezet. "Door de sterk gestegen huizenprijzen hebben de meeste woningbezitters in de afgelopen jaren bovendien veel overwaarde opgebouwd. In combinatie met de overheidssteun om de energielasten beheersbaar te houden, zijn veel gezinnen daarom weerbaarder dan tijdens de kredietcrisis", staat in het rapport.

Tijdens de kredietcrisis, die duurde van 2008 tot 2013, gingen huizenprijzen hard omlaag en kwamen veel huiseigenaren in de financiële problemen. ABN AMRO verwacht dat nu minder woningbezitters met een restschuld blijven zitten als gevolg van de daling van de huizenprijzen.

Rabobank gaf vorige maand aan dat huizen in de loop van volgend jaar beperkt in prijs kunnen dalen. Maar voor heel 2023 gaat de bank nog wel uit van een prijsstijging met 3 procent.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden