Clicky


Nederland trekt 70 miljoen uit om Oekraïne door winter te helpen

Nederland trekt 70 miljoen uit om Oekraïne door winter te helpen
13-10-2022 00:01 | Financieel | auteur ANP

WASHINGTON - Nederland gaat 70 miljoen euro bijdragen om Oekraïne door de komende winter te helpen. Die toezegging heeft minister Liesje Schreinemacher van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking gedaan bij de jaarvergadering van de Wereldbank in Washington.

Het gaat om steun voor acute problemen. De bijdrage is bijvoorbeeld bedoeld om te zorgen dat mensen een dak boven hun hoofd hebben, dat waterleidingen en huizen worden hersteld en dat er gas, voedsel en elektriciteit is zodat mensen niet omkomen in de kou.

"Met de winter in aantocht worden de problemen voor de Oekraïners alleen maar groter. Veel huizen verwoest, waterleidingen kapot, geen verwarming", licht Schreinemacher toe. Er is volgens haar "geen tijd te verliezen" als het gaat om dit soort hulp aan het land.

Trustfund

Volgens de minister is het de intentie om de financiering via het nieuwe Trustfund van de Wereldbank te doen. Dat fonds is specifiek is opgezet om Oekraïne te helpen bij wat men bij de Wereldbank ‘winterization’ noemt. Om Oekraïne klaar te maken voor komende winter is naar verwachting zo'n 3,5 miljard dollar nodig.

De Wereldbank becijferde vorige maand dat Oekraïne door de verwoestende oorlog uiteindelijk zeker 349 miljard dollar aan steun nodig zal hebben om het land weer helemaal op te bouwen. Maar dat gaat voor een groot deel om geld dat pas op de langere termijn nodig is als er weer vrede is en echt begonnen kan worden met de wederopbouw.

Garanties en leningen

Nederland steunt Oekraïne momenteel al op verschillende manieren. Maar de bedragen die daarbij horen zijn niet allemaal zomaar bij elkaar op te tellen. Het gaat voor een deel ook om garanties of leningen.

De Oekraïense president Volodimir Zelenski noemde woensdag in een bijeenkomst van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) ook weer andere bedragen over de noden van zijn land. In een toespraak via videoverbinding benadrukte hij dat Oekraïne voor volgend jaar naar schatting nog 38 miljard dollar nodig heeft om zijn overheidsbegroting rond te krijgen. Dat gaat dus om geld dat nodig is om de overheid draaiende te houden nu het land nog steeds in oorlog is.

Oekraïne heeft landen ook gevraagd om wat meer duidelijkheid te geven over deze zogeheten liquiditeitssteun voor de wat langere termijn, bijvoorbeeld met een doorkijk van een jaar. Volgens minister Sigrid Kaag van Financiën is Nederland voorstander van zo'n oplossing, die dan waarschijnlijk in Europees verband moet worden afgesproken.