Clicky

 
Transport Online - Poetin: pijpleidingen Nord Stream kunnen gerepareerd worden

Poetin: pijpleidingen Nord Stream kunnen gerepareerd worden

Poetin: pijpleidingen Nord Stream kunnen gerepareerd worden
12-10-2022 14:34 | Politiek & Verkiezingen | auteur ANP/RTR

MOSKOU - De door explosies beschadigde gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee kunnen gerepareerd worden. Dat zei de Russische president Vladimir Poetin. Verder herhaalde hij dat de onderzeese pijpleidingen zijn gesaboteerd en dat daarbij sprake was van "internationaal terrorisme".

Ruim twee weken geleden waren er ontploffingen bij Nord Stream 1 en 2 waardoor vier lekken ontstonden. Door die lekkages kwam een grote hoeveelheid gas vrij. De pijpleidingen waren niet in gebruik, maar wel gevuld met gas. Eén pijplijn van Nord Stream 2 is niet beschadigd. Daar kan volgens Poetin dan ook gewoon veilig gas mee worden vervoerd naar Europa.

Het lot van Nord Stream hangt volgens Poetin af van de Europese Unie en Rusland. Hij stelde dat de pijplijnen niet als politiek drukmiddel worden ingezet. Moskou had de gasleveringen via Nord Stream 1 aan Duitsland stopgezet, naar eigen zeggen vanwege technische problemen. Berlijn beschuldigde Rusland van chantage met energie als vergelding voor de westerse steun aan Oekraïne.

EU

Het goedkeuringsproces voor Nord Stream 2 werd kort voor de Russische invasie van Oekraïne stilgelegd door Duitsland. Poetin gaf aan de gaskraan via die pijpleiding open te kunnen zetten als Europa dat graag zou willen. De president zegt dat "de bal bij de EU ligt". Poetin verklaarde verder dat gewone Europeanen te lijden hebben onder de hoge energieprijzen en dat Rusland daar niet schuldig aan is.

Poetin zei verder dat de sabotage van Nord Stream vooral gunstig is voor de Verenigde Staten omdat daardoor Europa meer Amerikaans vloeibaar gemaakt aardgas (lng) moet importeren, tegen ook hogere prijzen.

Jaar voor herstal

Topman Aleksej Miller van het Russische staatsgasconcern Gazprom zei dat het meer dan een jaar kan gaan duren voordat Nord Stream is gerepareerd. Experts hebben gezegd dat de pijpleidingen onherstelbare schade kunnen oplopen vanwege corrosie door zeewater. Verder zei Miller dat Gazprom nog steeds geen toegang heeft tot de beschadigde delen van Nord Stream.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,986
Diesel1,890

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden