Clicky

 
Transport Online - Het aantal dronken weggebruikers neemt toe in Finland

Het aantal dronken weggebruikers neemt toe in Finland

Het aantal dronken weggebruikers neemt toe in Finland
12-10-2022 11:42 | Weer en Verkeer | auteur Redactie

MÜNSTER - Het aantal dronken weggebruikers neemt duidelijk toe in Finland, zo blijkt uit een recente politiecontrole. Sinds 1988 voert de politie in het Scandinavische land twee keer per jaar, in de lente en in de herfst, landelijke ademcontroles uit, waarbij alle weggebruikers die de controlepost passeren, worden getest.

Bij de politiecontroles van dit najaar werden 38.487 weggebruikers onderworpen aan blaastesten. In totaal werden 73 weggebruikers (0,18%) als dronken geregistreerd. Degenen die wat alcohol hadden gedronken maar de limiet niet overschreden waren 248 (0,63%). Het aantal duidelijk dronken automobilisten in de verkeersstroom was iets hoger dan in voorgaande jaren, terwijl het aantal onder de belastende grens van alcoholgebruik iets lager was. Het percentage dronken automobilisten in het verkeer was het laagst in 2012 (0,11%) en het hoogst in 1990 (0,25%). Er is enige jaarlijkse variatie in de aantallen, maar het percentage is de afgelopen jaren redelijk stabiel tussen 0,11 en 0,14.

De chauffeurs die in de verkeersstroom worden opgepikt, worden onderworpen aan een screening met een ademanalyseapparaat. Als het resultaat lager is dan de strafbare grens, ofwel 0,50 of 0,22 mg/l, wordt de bestuurder geregistreerd als iemand die enkele slokjes heeft gedronken. Als het resultaat van de screening de strafbare grens overschrijdt, wordt de bestuurder naar een precisie-alcometer of bloedonderzoek gestuurd. Als het alcoholgehalte de strafbare grens overschrijdt, wordt de bestuurder als dronken geregistreerd.

"De chauffeurs onder invloed van drugs of geneesmiddelen worden niet specifiek onderzocht, maar de overeenkomstige cijfers worden gevolgd in de steekproefcontroles. Dit jaar werden 15 personen onder invloed betrapt, vergeleken met tien chauffeurs in 2018" , aldus hoofdinspecteur Heikki Ihalainen van de Finse Nationale Politie.

"Jaarlijks ondergaan ongeveer 100.000 weggebruikers een landelijke ademtest. In 2018 en 2022 is er echter slechts één grootschalige jaarlijkse steekproefsgewijze controle georganiseerd, waarbij 40.000 weggebruikers de ademtest hebben afgelegd, vanwege de COVID-19 pandemie.", voegde Ihalainen eraan toe.



Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Verkeersinformatie


  Actuele wachttijd Eurotunnel


  Andere Europese Landen


  Overige Verkeersinformatie

  Actuele Brandstofprijzen
  Euro951,924
  Diesel1,726

  Aangeleverd door UnitedConsumers

  Meer brandstofprijzen

  Truckoccasions