Clicky


Polen meldt lekkage bij oliepijplijn Droezjba uit Rusland

Polen meldt lekkage bij oliepijplijn Droezjba uit Rusland
12-10-2022 10:08 | Buitenland | auteur ANP/RTR/BLOOMBERG

WARSCHAU - [update 13:30 uur] De Poolse pijpleidingexploitant Pern heeft een lek geconstateerd in de olieleiding Droezjba, die olie vervoert vanuit Rusland naar Europa. De oorzaak is waarschijnlijk een ongeluk, laat de hoogste Poolse functionaris voor strategische energie-infrastructuur weten. "Dit is niet het eerste geval van lekkage", aldus Mateusz Berger, "en het kan zeker niet worden vergeleken met de explosie in de Nord Stream-pijplijn".

Volgens Pern werd dinsdagavond bij één van de twee leidingen van Droezjba de lekkage waargenomen, bij een deel op ongeveer 70 kilometer afstand van de stad Plock in het midden van Polen. De oliestroom is stilgelegd door Pern. De tweede pijplijn en alle andere delen van Droezjba functioneren naar behoren, aldus Pern.

De Poolse raffinaderijen krijgen nog gewoon de olie die ze horen te krijgen, geeft Pern aan. Ook wordt er nog altijd olie aan Duitse klanten geleverd. De belangrijke PCK-raffinaderij in het Brandenburgse Schwedt meldde nog altijd olie te ontvangen, maar de capaciteit ligt wel lager. Het is nog onduidelijk hoe lang de toevoer van ruwe aardolie beperkt is. De raffinaderij is goed voor 90 procent van alle brandstoffen die worden verkocht in Berlijn en de deelstaat Brandenburg.

Oliestromen

Droezjba, wat "vriendschap" in het Russisch betekent, levert via een noordelijke en zuidelijke vertakking olie aan Duitsland, Polen, Belarus, Hongarije, Slowakije, Tsjechië en Oostenrijk. De Tsjechische pijpleidingexploitant Mero gaf aan geen veranderingen te zien bij de oliestromen door Droezjba.

Eerder waren er lekken bij de belangrijke gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2 die lopen tussen Rusland en Duitsland in de Oostzee. Er zijn sterke vermoedens van sabotage van Nord Stream. Bij die pijplijnen kwamen door de lekken grote hoeveelheden gas vrij.