Clicky

 
Transport Online - Rutte en ministers gaan met boeren ontbijten in Catshuis

Rutte en ministers gaan met boeren ontbijten in Catshuis

Rutte en ministers gaan met boeren ontbijten in Catshuis
11-10-2022 17:44 | Binnenland | auteur ANP

DEN HAAG - Premier Mark Rutte en de ministers Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) en Piet Adema (Landbouw) gaan woensdagochtend in gesprek met een groep boerenleiders tijdens een ontbijt op het Catshuis in Den Haag. Voor de bijeenkomst zijn vertegenwoordigers uitgenodigd van diverse boerenorganisaties, bevestigt de woordvoerder van Rutte.

Actiegroep Farmers Defence Force (FDF) liet dinsdag weten bij het ontbijt aan te schuiven. Ook organisaties als LTO Nederland en Agractie zijn uitgenodigd. Voornaamste gespreksonderwerp is het stikstofbeleid. De boerenclubs spraken eerder al met het kabinet onder leiding van toenmalig gespreksleider Johan Remkes. Over diens bevindingen zal vooral gesproken worden woensdagochtend. De VVD-coryfee benadrukte het belang van het gesprek tussen de sector en het kabinet. Daarom zullen de betrokken bewindspersonen vaker overleggen met de organisaties over het stikstofbeleid waarover de komende tijd meer duidelijk moet worden.

"Wij hebben besloten dat we er allemaal heengaan", zei FDF-voorman Mark van den Oever. Hij trok vooraf alvast enkele "rode lijnen" in het stikstofbeleid waar hij en zijn achterban "nu niet en nooit niet overheen zullen gaan". Gedwongen onteigening of intrekking van vergunningen van boerenbedrijven die veel stikstof uitstoten op natuurgebieden blijft onbespreekbaar voor FDF. Maar als dat niet gebeurt en zogeheten PAS-melders goed worden geholpen ziet Van den Oever wel voor zich dat er een oplossing komt in het voortslepende stikstofdebat. "Dan zou eigenlijk het probleem voor iedereen een heel eind opgelost moeten zijn", zei hij in een vlog.

PAS-melders zijn boeren die toen het Programma Aanpak Stikstof (PAS) nog geldig was een melding hebben gedaan over hun stikstofuitstoot maar zonder vergunning zitten die ze daar tegenwoordig voor nodig hebben. De Raad van State bepaalde in 2019 dat het PAS in strijd was met de Europese natuurwetten.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,961
Diesel1,752

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions