Clicky

 
Transport Online - Franse premier grijpt naar noodwet om staking in olie-industrie te breken

Franse premier grijpt naar noodwet om staking in olie-industrie te breken

Franse premier grijpt naar noodwet om staking in olie-industrie te breken
11-10-2022 17:04 | Buitenland | auteur ANP/DPA

PARIJS - [update 20:20 uur] De Franse premier Elisabeth Borne heeft besloten een noodwet te gebruiken om de stakingen in de olie-industrie te breken, met name bij het bedrijf Esso-Exxonmobil. Opslagplaatsen en raffinaderijen van de onderneming worden door stakend personeel geblokkeerd wat onder meer leidt tot lege benzinestations. De Franse wet biedt de mogelijkheid om voor het algemeen belang in noodsituaties bepaalde individuele rechten zoals het stakingsrecht opzij te schuiven.

Borne doet dat door procedures te starten om al het personeel dat essentieel is voor het functioneren van de geblokkeerde bedrijven te dwingen aan het werk te gaan en te zorgen voor de levering van brandstof. Om dat te doen moeten de hoogste gezagdragers in de departementen, de prefects, worden ingeschakeld.

Er is maandag al een loonakkoord bereikt in het arbeidsconflict bij Esso-Exxonmobil in Frankrijk, maar een minderheid van het personeel bij de onderneming, met name dat van raffinaderijen, is het oneens en staakt door. Borne beklemtoonde in haar toespraak tot het parlement dat een minderheid voor alle problemen zorgt, berichten Franse media.

Bij ongeveer een derde van de tankstations, vooral in het noorden en in de regio Parijs, is de voorraad van een of meer brandstoffen op. "De toestand voor onze burgers is zo moeilijk en op veel plaatsen onverdraaglijk", aldus Borne. Ook bij de energiegigant TotalEnergies zijn er stakingen en blokkades. Borne riep op snel tot een akkoord te komen. Anders gaat ze daar op dezelfde manier ingrijpen.

De vakbonden CGT en FO hebben geen boodschap aan de dreigementen van de premier. De bonden lieten weten dat ook gestaakt en geblokkeerd zal worden in de raffinaderij van Donges, bij de monding van de rivier Loire. De raffinaderij was tot dusver niet betrokken bij de stakingsacties. Volgens een vakbondsman worden daar woensdag ook schepen niet meer ontladen of geladen, wordt er niets meer van het complex afgevoerd, niet per tankwagen noch per pijpleiding.

Foto's

  • J.Roeland
    SCHENK
  • J.Roeland
    SCHENK
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden