Man die gestikte Birmanen vervoerde geeft zich aan

Man die gestikte Birmanen vervoerde geeft zich aan
17-04-2008 09:23 | Wegvervoer | auteur de redactie
De bestuurder van een vrachtwagen waarin vorige week 54 illegale immigranten uit Birma door verstikking om het leven kwamen, heeft zich aangegeven bij de Thaise politie. Hij bekende te werken voor een bende mensensmokkelaars.

De politie maakte al zes dagen jacht op de voor het drama verantwoordelijke figuren toen de 38-jarige chauffeur, Suchon Bunplong, zich uit eigen beweging meldde, zei een politiewoordvoerder. "Hij was bang dat hij door de andere betrokkenen zou worden gedood." De politie is nu op zoek naar twee andere verdachten van wie Suchon de naam heeft genoemd, zei de woordvoerder.

Suchon vertelde de politie dat hij voor 74.000 baht (1480 euro) was ingehuurd om de migranten van de Birmaanse grensplaats Ranong naar het vakantie-eiland Phuket in Zuid-Thailand te brengen. De helft van het geld werd hem vooruit betaald, de rest zou hij bij aankomst ontvangen.

Thailand is een magneet voor werkzoekenden uit de armere buurlanden. Migranten uit Cambodja, Laos en met name Birma doen het zware en gevaarlijke werk waar de Thais zelf de neus voor ophalen. In Thailand werken naar schatting meer dan een miljoen mensen uit Birma.

Suchon had 121 mensen in zijn afgesloten en ongeventileerde oplegger verborgen. Toen ze nog maar een half uur onderweg waren begonnen de passagiers al op de wanden te slaan en om hulp te roepen, vertelden overlevenden vorige week. Ze belden mobiel naar de chauffeur, die daarop voor korte tijd de airconditioning inschakelde. Toen deze uitviel bleven vertwijfelde telefoontjes van de migranten onbeantwoord.

Suchon vertelde de politie dat hij de telefoon had genegeerd omdat hij bij nacht reed en al zijn aandacht nodig had voor de bochtige weg. Ook vreesde hij argwaan te wekken bij andere verkeersdeelnemers als hij zou stoppen. Pas twee uur na vertrek zette hij de wagen aan de kant. Toen hij de oplegger opende en zag in welke toestand de migranten verkeerden sloeg hij op de vlucht.

De Thaise autoriteiten zeiden vorige week dat 53 van de 67 overlevende Birmanen twee maanden de gevangenis in gaan wegens illegale binnenkomst in Thailand. Daarna worden ze het land uitgezet. De overige veertien zijn minderjarig en werden meteen al naar hun land teruggestuurd.

(bron: De pers)


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Truckoccasions

Rijverboden