Clicky

 
Transport Online - Duitsland sluit zich aan bij onderzoek naar sabotage Nord Stream

Duitsland sluit zich aan bij onderzoek naar sabotage Nord Stream

Duitsland sluit zich aan bij onderzoek naar sabotage Nord Stream
10-10-2022 18:59 | Buitenland | auteur ANP/AFP

BERLIJN - Federale aanklagers in Duitsland hebben zich aangesloten bij het Europese onderzoek naar de vermoedelijke sabotage van de gaspijpleidingen Nord Stream 1 en 2. De schade aan de pijpleidingen is vermoedelijk veroorzaakt door explosies. Een woordvoerder van het federale parket zei dat een onderzoek wordt ingesteld "naar onbekende personen" op verdenking van het "opzettelijk veroorzaken van een explosie" en "sabotage" in verband met de lekken.

Het Duitse federale parket opent doorgaans alleen onderzoeken in zaken waarbij de nationale veiligheid in het geding is, zoals terreuraanslagen. Volgens de aanklagers wordt hun betrokkenheid bij de zaak gerechtvaardigd door het feit dat een "gewelddadige aanval op de energievoorziening gevolgen zou kunnen hebben voor de externe en interne veiligheid" van het land.

Duitse aanklagers zeiden dat er "voldoende bewijs" was dat Nord Stream 1 en 2 "opzettelijk werden beschadigd met ten minste twee ontploffingen". Het onderzoek is vooral gericht op "het identificeren van de dader of daders en het mogelijke motief". Het onderzoek komt bovenop de zaken die de Duitse federale politie en het federale onderzoeksbureau hebben geopend.

Bewijsmateriaal

Zweedse autoriteiten zagen zich eerder deze week gesterkt in hun vermoedens dat de lekkages opzettelijk zijn veroorzaakt. Explosies vorige week in de Zweedse en Deense zone van de Oostzee leidden tot grote schade aan de gaspijpleidingen. Op de locaties is bewijsmateriaal verzameld dat nu wordt geanalyseerd.

Zowel Moskou als Washington heeft ontkend verantwoordelijk te zijn voor de lekken, die eind september werden ontdekt.Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,946
Diesel1,753

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions