Clicky


Poetin bevestigt dat aanvallen vergelding zijn voor aanslag brug

Poetin bevestigt dat aanvallen vergelding zijn voor aanslag brug
10-10-2022 12:29 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - President Vladimir Poetin heeft gezegd dat de Russische raketaanvallen van maandag een vergelding zijn voor een Oekraïense "terroristische aanval" op een verkeersbrug. Hij zei dat het Kremlin altijd een hard antwoord heeft op terroristische acties tegen Rusland. Als de Oekraïense "terroristische acties" doorgaan volgen er meer aanvallen, waarschuwde de Russische leider.

De aanvallen met langeafstandsraketten waren volgens Poetin gericht op de Oekraïense infrastructuur voor energie en de militaire communicatie. Afgelopen weekend raakte een relatief nieuwe Russische verkeersbrug van Rusland naar het schiereiland de Krim zwaar beschadigd door een kennelijke aanslag.

De raketaanvallen waren voor de Oekraïense hoofdstad Kiev de eerste Russische aanvallen sinds juni. Voor zover bekend zijn er zeker vijf doden en bijna vijftig gewonden gevallen in Kiev en omstreken. De aanvallen hebben in steden en regio's in heel Oekraïne geleid tot het uitvallen van de stroomvoorziening. Ook raakte op veel plaatsen de waterleiding onklaar.

De aanvallen zijn inmiddels voorbij. Het defensieministerie in Moskou heeft gemeld dat alle beoogde doelen zijn geraakt.

Bondgenoten van Oekraïne hebben geschokt gereageerd. De leiders van de G7 praten dinsdagmiddag in een ingelaste vergadering gezamenlijk met president Volodimir Zelenski van Oekraïne over de verwoestende aanvallen op de infrastructuur.