Clicky

 
Transport Online - Stakingen bij Franse raffinaderijen gaan door, tekorten lopen verder op

Stakingen bij Franse raffinaderijen gaan door, tekorten lopen verder op

Stakingen bij Franse raffinaderijen gaan door, tekorten lopen verder op
10-10-2022 09:18 | Weer en Verkeer | auteur ANP/RTR

PARIJS - [update 13:30 uur] De stakingen bij twee raffinaderijen van het Franse olie- en gasconcern TotalEnergies gaan door, ondanks een toezegging van het concern om sneller te gaan praten over hogere lonen. Dat laat vakbond CGT weten. Ook bij branchegenoot ExxonMobil gaan de stakingen door. Ze zorgen voor flinke brandstoftekorten in Frankrijk. Ruim een derde van de tankstations in het land heeft problemen met de bevoorrading.

CGT geeft aan de toezegging van TotalEnergies, om al deze maand aan de onderhandelingstafel plaats te nemen in plaats van in november, niet te accepteren. Het olie- en gasconcern wil dat alleen doen als de stakingen worden stopgezet en dat is volgens de vakbond een vorm van "chantage". Bij ExxonMobil staat later maandag een gesprek over de lonen gepland, maar ook daar staakt CGT gewoon. "We hebben nog geen bevestiging dat die bijeenkomst doorgaat", zegt een bondsbestuurder.

De stakingen en daardoor veroorzaakte brandstoftekorten zetten extra druk op de regering van president Emmanuel Macron. De sterke inflatie en hoge rekeningen die huishoudens te verstouwen krijgen zorgen al voor veel ontevredenheid bij de Franse bevolking.

Een Franse website die onder meer brandstofprijzen bijhoudt, stelt dat 2000 tankstations geen brandstoffen meer hebben. De situatie is vooral nijpend in het noorden van Frankrijk en de regio rond Parijs. De rijen bij nog wel werkende tankstations leiden daar tot kilometerslange files, aldus Franse media.

Foto's

  • J.Roeland
    SCHENK
  • J.Roeland
    SCHENK


Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Rijverboden

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,987
Diesel1,758

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions