Clicky

 
Transport Online - 191 schademeldingen na aardbeving bij Groningse dorp Wirdum

191 schademeldingen na aardbeving bij Groningse dorp Wirdum

191 schademeldingen na aardbeving bij Groningse dorp Wirdum
08-10-2022 20:23 | Binnenland | auteur ANP

GRONINGEN - Het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) heeft tot zaterdag 17.00 uur 191 schademeldingen gekregen vanwege de aardbeving met een kracht van 3.1 bij het Groningse dorp Wirdum, en de naschok met een kracht van 1.2 bij Garrelsweer. Tot 11.30 uur zaterdagochtend waren er negentig meldingen binnengekomen.

Van de schademeldingen komen er 126 uit het zogenoemde effectgebied van de bevingen. Binnen het effectgebied liggen plaatsen als Appingedam en Delfzijl, en ook Wirdum en Garrelsweer. Er zijn zeven meldingen gedaan van een mogelijk acuut onveilige situatie. Op die plekken worden veiligheidsinspecties uitgevoerd.

De aardbeving deed zich om 04.17 uur voor op drie kilometer diepte. Het is de zwaarste beving van dit jaar en hij behoort tot de tien zwaarste aardbevingen in Groningen. Het Instituut Mijnbouwschade Groningen meldt dat de beving bij Wirdum schade aan woningen heeft veroorzaakt tot voorbij plaatsen als Bedum.

Groot gebied

De schademeldingen komen uit een groot gebied. Zo zijn meerdere meldingen gedaan vanuit de stad Groningen. Gemiddeld kwamen er de afgelopen vijf weken circa 134 schademeldingen per dag binnen bij het IMG.

De gemeente Eemsdelta heeft het dorpshuis in Wirdum zaterdag geopend voor bewoners. Onder anderen de burgemeester en een wethouder luisterden daar naar inwoners. "Fijn dat inwoners hun verhaal kwamen doen n.a.v de zware aardbeving van vannacht", zo meldt de gemeente op Twitter.

Verder heeft het waterschap Noorderzijlvest zaterdag kades, gemalen en sluizen in een straal van tien kilometer rondom Wirdum geïnspecteerd op onveilige situaties. Er werd echter geen noemenswaardige schade aangetroffen, zo meldt het waterschap op Twitter.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Foto's

Stuur uw foto's naar onze redactie, dan plaatsen wij deze voor u.

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,968
Diesel1,869

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden