Clicky

 
Transport Online - Schiphol verhoogt uurloon beveiligers structureel tegen tekort

Schiphol verhoogt uurloon beveiligers structureel tegen tekort

Schiphol verhoogt uurloon beveiligers structureel tegen tekort
06-10-2022 15:39 | Arbeidsvoorwaarden | auteur ANP

SCHIPHOL - [update 19:00 uur] Schiphol geeft beveiligers nog eens een toeslag van 2,50 euro per uur om de personeelstekorten op de luchthaven tegen te gaan. De nieuwe toeslag komt bovenop de eerder dit jaar afgesproken 1,40 euro per uur en geldt vanaf komende maand. "Bij elkaar kunnen de lonen voor beveiligers op Schiphol zo’n 40 procent stijgen", aldus de luchthaven.

Beveiligers gaan er ook wat andere arbeidsvoorwaarden betreft op vooruit. De kwaliteit van de pauzeruimtes gaat omhoog en de roosters worden vanaf 1 januari voorspelbaarder. "We hopen dat dat gaat helpen, maar het is nu dus nog wel even doorbijten", zegt onderhandelaar Erik Maas van vakbond CNV. Vakbond FNV benadrukt dat het om een onderhandelingsresultaat gaat en zijn leden nog moeten instemmen.

Vanwege een tekort aan beveiligers kampt de luchthaven met lange wachttijden. Schiphol kondigde vorige week aan de hele winterperiode van oktober tot en met maart nog aan een limiet voor het aantal vertrekkende reizigers vast te houden om zo lange wachtrijen te voorkomen. Dergelijke maximumaantallen gelden al sinds juli.

Zomertoeslag

"Schiphol is verheugd over deze loonsverhoging die eraan bijdraagt dat het werken op Schiphol voor beveiligers aantrekkelijker wordt. Samen met verbetering van de roosters en rustruimtes is dat belangrijk bij het oplossen van het tekort aan beveiligers op de luchthaven", aldus Schiphol.

Eerder gold een zogeheten zomertoeslag van ruim 5 euro per uur voor beveiligingspersoneel om het werk aantrekkelijker te maken. Toen die begin september wegviel, nam ook de drukte weer toe. Al waren de cijfers voor in- en uitstroom niet heel anders dan gebruikelijk, zei Schiphol-bestuurder Hanne Buis eerder deze week in de Tweede Kamer. FNV legde eerder wel het verband tussen het verdwijnen van de toeslag en grotere drukte op de luchthaven.

Voorzichtig positief

"Vergeleken met de zomertoeslag heeft deze objecttoeslag als voordeel dat het onderdeel wordt van het loon. Hij telt dus ook mee in de toeslagen en geldt ook bij ziekte en verlof", zo reageert CNV’er Maas. Volgens FNV-campagneleider Joost van Doesburg is de nieuwe toeslag "een structurele stijging van omgerekend plusminus 20 procent." Hij zegt te hopen dat de toeslag voor meer interesse vanuit beveiligers gaat zorgen. "Maar op andere plekken op de luchthaven blijven nog grote uitdagingen bestaan."

Luchtvaartmaatschappij KLM reageerde onlangs furieus op de nieuwe beperkingen voor de passagiersaantallen, maar is nu voorzichtig positief. "Elke stap die Schiphol neemt om zijn operatie op de luchthaven stabieler te krijgen is een stap in de juiste richting."

Foto's

 • KLM Touringcar
  KLM Touringcar
 • Sipke Appel
  PH-KVG (MSN 20211)
 • Sipke Appel
  PH-CKA (MSN 33694)
 • Sipke Appel
  Reg: F-GKXZ (MSN 4137)
Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro951,935
Diesel1,909

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden