Clicky


Nog geen uitzicht op verlichting hoge energielasten ijsbanen

Nog geen uitzicht op verlichting hoge energielasten ijsbanen
06-10-2022 12:04 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - Kunstijsbanen en zwembaden hebben vooralsnog geen uitzicht op verlichting van de hoge energielasten. Het overleg dat verschillende sportverenigingen donderdagochtend met het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) voerden, heeft nog niet geleid tot concrete maatregelen, zegt een woordvoerder van het Platform Ondernemende Sportaanbieders (POS).

Volgens een woordvoerder van het ministerie van VWS wordt de Tweede Kamer in november geïnformeerd over een pakket met tussentijdse maatregelen om middelgrote en kleine bedrijven die veel energie gebruiken tegemoet te komen deze winter. Het ministerie erkent dat kunstijsbanen en zwembaden te maken hebben met hogere lasten dan veel andere mkb'ers. "Ze hebben onze aandacht en er wordt doorlopend overleg gevoerd", aldus de zegsman.

Naast het POS en het ministerie sloten ook sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG) aan bij het overleg. NOC*NSF stuurde vorige week nog een brandbrief aan minister Conny Helder van Sport over de problemen bij veel sportaccommodaties vanwege de oplopende energieprijzen. De sportkoepel zei onder meer te vrezen dat sport niet voor iedereen meer toegankelijk is als door de hoge lasten de contributies gaan stijgen. Ook bij het POS bestaan deze zorgen, zegt de woordvoerder.

Onder meer NOC*NSF, het POS, de Vereniging Kunstijsbanen Nederland (VKN) en de Koninklijke Nederlandsche Schaatsenrijders Bond (KNSB) riepen begin september bovendien op tot een noodfonds. De brancheorganisaties vrezen voor het voortbestaan van de sportlocaties als er geen noodhulp vanuit de overheid komt. Volgens POS dreigt dit jaar een sluiting van bijna acht kunstijsbanen en zullen ongeveer 200 van de 637 openbare zwembaden in de loop van dit jaar niet meer te exploiteren zijn.

Volgens de woordvoerder van het platform zijn veel kunstijsbanen vooralsnog wel van plan om open te gaan dit najaar. De ijsbanen nemen voorlopig andere maatregelen. Zo zijn veel gemeenten vooralsnog bereid om de sportclubs te steunen, maar dit verschilt wel per gemeente.