Clicky

 
Transport Online - Rusland rondt illegale annexatie Oekraïense regio's formeel af

Rusland rondt illegale annexatie Oekraïense regio's formeel af

Rusland rondt illegale annexatie Oekraïense regio's formeel af
05-10-2022 10:08 | Buitenland | auteur ANP/RTR

MOSKOU - Rusland heeft de illegale annexatie van de Oekraïense regio's Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja formeel afgerond. De Russische president Vladimir Poetin heeft een wet ondertekend waarmee de vier deels door Rusland gecontroleerde regio’s worden geannexeerd, meldt het Russische staatspersbureau TASS. Het zetten van de handtekening was de laatste stap in het proces.

Dinsdag ging het Russische hogerhuis unaniem akkoord met wetten om de gebieden in te lijven. Het lagerhuis, de Doema, had hier maandag al unaniem mee ingestemd. Beide stemmingen golden als formaliteit na de annexatieceremonie van vrijdag. Poetin en de vier door Rusland geïnstalleerde leiders van de bezette gebieden zetten toen hun handtekeningen onder de documenten die annexatie bekrachtigden.

Nu volgt volgens TASS een integratieproces dat in 2026 afgerond moet zijn. Volgend jaar vinden verkiezingen plaats voor regionale parlementen. Tot die tijd houden de door Rusland geïnstalleerde leiders de macht. Het is ook alleen dit jaar nog mogelijk om met de Oekraïense grivna te betalen. Volgend jaar moet de Russische roebel in alle geannexeerde gebieden ingevoerd zijn.

Niet-erkende referenda

Rusland lijft Donetsk, Loehansk, Cherson en Zaporizja in nadat het er niet-erkende referenda had gehouden. Daarbij zou een overweldigende meerderheid hebben gestemd voor toetreding tot de Russische Federatie. Het Russische leger heeft echter niet alle gebieden volledig bezet. De grenzen van Cherson en Zaporizja zouden nog moeten worden vastgesteld, maar in de documenten staat dat het gaat om de gebieden zoals die "bestonden op de dag van de toetreding tot Rusland".

Het Kremlin zei eerder in gesprek te gaan met bewoners over de grenzen. Rusland hanteert voor de twee andere regio's de grenzen van de zelfverklaarde volksrepublieken Donetsk en Loehansk. De pro-Russische separatistenleiders zeiden in 2014 over de volledige regio's te heersen, hoewel ze er niet de controle over hadden.

Oekraïense troepen

Oekraïense troepen stomen ondertussen steeds verder op richting Loehansk. Russische leiders zullen zeer waarschijnlijk verontrust zijn dat de Oekraïners de grenzen van Loehansk naderen, meldt het Britse ministerie van Defensie. Ook aan het zuidelijke front blijft Oekraïne volgens de Britten vooruitgang boeken. De afgelopen dagen nam het Oekraïense leger nog een aantal plaatsen langs de Dnjepr-rivier in de zuidelijke regio Cherson in, bevestigden zowel Oekraïense beambten als een plaatselijke Russische leider. Volgens een Russische functionaris is het offensief woensdag een halt toegeroepen.

De opmars wordt gezien als de grootste doorbraak in het zuiden sinds het begin van de oorlog. Afgelopen weekend trok het Russische leger zich ook terug uit de strategische plaats Lyman in Donetsk.

Nieuwsbrief

Elke werkdag het laatste nieuws rond lunchtijd
in uw e-mail ontvangen?

Stuur mij de nieuwsbrief

Wilt u zich afmelden klik dan hier

Actuele Brandstofprijzen
Euro952,008
Diesel1,960

Aangeleverd door UnitedConsumers

Meer brandstofprijzen

Truckoccasions

Geen advertenties gevonden

meer truckoccasions
Rijverboden