Clicky


Prijsplafonds gas en stroom ruimer dan aanvankelijk gepland

Prijsplafonds gas en stroom ruimer dan aanvankelijk gepland
04-10-2022 15:25 | Financieel | auteur ANP

DEN HAAG - [update 16:15 uur] Het prijsplafond dat het kabinet wil invoeren is een stuk ruimer dan aanvankelijk gedacht. De kosten voor het pakket lopen dan ook flink op: het kabinet verwacht dat de regeling zo'n 23,5 miljard euro gaat kosten. Daaronder valt het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 ingaat, en de vaste korting van 190 euro die huishoudens in november en december krijgen.

Het prijsplafond ligt lager dan de regeling waarmee het kabinet op Prinsjesdag kwam: 1,45 euro voor een kubieke meter gas (dat was eerst 1,50) en 40 cent voor een kilowattuur stroom (dat zou eerst 70 cent zijn). Die prijzen gelden voor gasverbruik tot 1200 m3 en stroomverbruik tot 2900 kWh. Bovendien is de grens voor het stroomverbruik hoger, waardoor meer huishoudens met een warmtepomp profiteren. De Tweede Kamer had, op initiatief van PvdA en GroenLinks, aangedrongen op een ruimere regeling.

Doordat het pakket soepeler is, vallen de maatregelen ook een stuk duurder uit: 23,5 miljard euro als de prijzen op een vergelijkbaar niveau blijven, maar de regeling voor volgend jaar kan in het minst gunstige geval zelfs oplopen tot 40 miljard euro. Het kabinet ging eerst uit van ongeveer 10 tot 15 miljard euro.

Een deel van de miljarden die het pakket gaat kosten, had het kabinet al opzijgezet: de maatregel komt in plaats van de verlaging van de energiebelasting, wat dik 5 miljard euro zou kosten. Het kabinet wil de regeling ook deels betalen uit maatregelen waar de Europese Commissie zich nu over buigt, zoals een solidariteitsheffing op excessieve winsten van energiebedrijven. Een deel van de financiering zal pas in het voorjaar gevonden worden. De Tweede Kamer gaat woensdag en donderdag in debat over het financiële deel van de begroting voor volgend jaar.

Overigens zullen ook andere kleinverbruikers, zoals zelfstandigen, verenigingen, sommige kleine bedrijven en "kleine maatschappelijke organisaties" ook onder het plafond vallen, verwacht het kabinet. Voor middelgrote en kleine bedrijven die veel verbruiken, zoals bakkers, komt nog een specifieke regeling.

In eerste instantie hield het kabinet vol alleen nog een koopkrachtpakket voor 2023 te kunnen regelen, maar de politieke en maatschappelijke druk om ook in het najaar in te grijpen, nam de afgelopen maanden toe. Over de concept-regeling die op Prinsjesdag werd gepresenteerd, is tot op het laatst mogelijke moment onderhandeld. De uitwerking bleef dus ook nog enige tijd open.